• Головна
  • Новини
  • Дах колишнього костелу капуцинів в Олеську відреставрують...

Дах колишнього костелу капуцинів в Олеську відреставрують

10.01.2020, 06:41
Дах колишнього костелу капуцинів в Олеську відреставрують - фото 1

Львівська ОДА пропонує комплексну реставрацію даху пам’ятки в Олеську. Таку пропозицію 9 січня схвалила спеціальна комісія, яка засідала в облдержадміністрації. Її учасниками стали: заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, представники департаменту архітектури та містобудування облдержадміністрації, Львівської галереї мистецтв, ДАБІ, Буської РДА та правоохоронних органів.

Львівська ОДА пропонує комплексну реставрацію даху пам’ятки в Олеську. Таку пропозицію 9 січня схвалила спеціальна комісія, яка засідала в облдержадміністрації. Її учасниками стали: заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, представники департаменту архітектури та містобудування облдержадміністрації, Львівської галереї мистецтв, ДАБІ, Буської РДА та правоохоронних органів.

Йдеться про колишній костел капуцинів у смт. Олесько Буського району.

3 січня тут обвалилася частина дерев’яних конструкцій даху будівлі колишнього костелу капуцинів. Муроване склепіння витримало, тому музейні експонати не пошкоджені, і люди не постраждали. В суботу об’єкт тимчасово накрили плівкою, щоб запобігти намоканню під час снігу та дощу.

“Комісія прийняла рішення про повну реставрацію пошкодженого даху пам’ятки. Також ми розробили і затвердили дорожню карту і досягли порозуміння з дирекцією Галереї мистецтв. Ми тримаємо ситуацію на контролі з першого дня. Ми постійно на зв’язку з представниками Міністерства культури, з представниками галереї та експертами”, - каже заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Дорожня карта, яку розробили в департаменті архітектури ОДА, передбачає повну реставрацію даху на пам’ятці в рекордні, але реальні терміни.
“Річ у тім, що будь-які роботи на пам’ятці архітектури національного значення потребують дозволів ДАБІ та погодження Міністерства культури. Ми пропонуємо не розпорошувати коштів, не робити дозволів два рази, а відразу здійснити повну реставрацію цього даху. Тобто виготовити ПКД. Паралельно Галерея має звернутися з листом, щоб Львівська обласна рада передбачила кошти на ПКД (180-200 тис грн). Ще один варіант - просити дозволу Мінкульту використати на виготовлення ПКД кошти самої Галереї. Водночас, потрібно отримати погодження цієї документації в Міністерстві культури. Ми сподіваємося, що всі погодження, через аварійний стан, нам нададуть у рекордний термін”, - пояснює заступниця директора департаменту архітектури і містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

Пам’ятка національного значення в Олеську наразі є на балансі Львівської ОДА. Проте вже десятки років його використовує Львівська галерея мистецтв - для фондосховища. Охоронний договір передбачає, що утримання в належному стані, реставрацію та вироблення всіх відповідних дозволів для цього об’єкту забезпечує користувач, тобто Галерея мистецтв. І відповідні кошти для цього, за словами директора галереї Тараса Возняка, Галерея має. Проте для того, щоб їх використати, потрібно змінити власника - передати пам’ятку на баланс Міністерства культури, до якого належить напряму Львівська національна галерея мистецтв.

Але й цей процес Львівська обласна державна адміністрація запустила понад півроку тому. У березні 2019 року Львівська обласна рада прийняла рішення передати 5 пам’яток на баланс Міністерства культури. Серед них - і колишній костел капуцинів в Олеську. Всі документи для цього в Львівської ОДА підготували і направили відповідного листа до Мінкульту в кінці серпня. (Відповідні документи розміщені на сайті ЛОДА). Наразі процес передачі загальмував через реорганізацію структури міністерства.

На важливості двосторонньої комунікації між усіма учасниками процесу наголосив у межах Комісії і заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.