• Головна
  • Новини
  • ПАРЄ закликала зберегти стародавні синагоги Європи, зокрема України...

ПАРЄ закликала зберегти стародавні синагоги Європи, зокрема України

23.12.2019, 13:07
ПАРЄ закликала зберегти стародавні синагоги Європи, зокрема України - фото 1
Рада Європи (РЄ) вимагає від держав більшої уваги до зруйнованих єврейських синагог. Про це 22 грудня повідомили The Times of Israel з посиланням на звернення парламентської асамблеї РЄ, яке було опубліковано в жовтні 2019 року.

Рада Європи (РЄ) вимагає від держав більшої уваги до зруйнованих єврейських синагог. Про це 22 грудня повідомили The Times of Israel з посиланням на звернення парламентської асамблеї РЄ, яке було опубліковано в жовтні 2019 року, інформує сайт Jewishnews.

У ПАРЄ закликали до загальноєвропейської відповідальності за збереження єврейської культурної спадщини, яке є частиною європейської культури.

Резолюція, прийнята європейськими парламентаріями, закликає до запровадження програми з  захисту та збереження об'єктів єврейської спадщини, а також до розробки освітніх програм про значення єврейської культурної спадщини в школах, університетах, музеях і культурному секторі. ПАРЄ також рекомендує заснувати нагороду за видатну волонтерську роботу зі збереження єврейської спадщини.

В результаті проведеного дослідження з'ясувалося, що лише 22% з 3237 стародавніх синагог Європи використовуються за призначенням, решта використовуються як музеї, офіси, культурні центри, а також як місця поклоніння для інших конфесій.

При цьому 23% з 3237 синагог перебуваєть в поганому і жахливому стані.

Особливо постраждали синагоги в наступних країнах: Білорусі, Україні, Росії, Латвії, Литві, Республіці Молдова та Сербії збереглося близько 10% єврейських будинків. У Польщі та Хорватії ця цифра становить 14%, в Румунії - 18%.