• Головна
  • Новини
  • 9 костелів-руїн на Тернопільщині отримали шанс на збереження...

9 костелів-руїн на Тернопільщині отримали шанс на збереження

02.10.2019, 16:24
9 костелів-руїн на Тернопільщині отримали шанс на збереження - фото 1

Одразу 9 закинутих костелів на території Тернопільщини хочуть довести до ладу небайдужі. Задля цього створили благодійний фонд. Склади міндобрив, меблеві магазини і навіть пологові будинки – таке нове застосування отримали за Радянського Союзу залишені католицькі костели.

Одразу 9 закинутих костелів  на території Тернопільщини хочуть довести до ладу небайдужі. Задля цього створили благодійний фонд. Склади міндобрив, меблеві магазини і навіть пологові будинки – таке нове застосування отримали за Радянського Союзу залишені католицькі костели.

Після розпаду Союзу  більшість храмів залишились покинутими. Те, що не зруйнували до 90-х років, тепер донищують дощі та місцеві жителі.

Костелw.jpg

Костелам не вистачає католицької громади, а Україна традиційно не має коштів для утримання руїн. Врятувати ситуацію можуть хіба приватні ініціативи та небайдужі волонтери.

Цього літа одразу декілька костелів Тернопільщини отримали шанс на збереження.

Першим став костел на Збаражчині, в селі Залужжя. Невеликий храм, який кілька десятиліть стояв руїною, зараз чекає на оновлення: новий дах і укріплені стіни. Ініціатором відновлення храмів став директор благодійного фонду “Пам’ять і любов” Андрій Савчук.

«Спершу це була суто приватна ініціатива, зізнається пан Андрій. Хотів, аби його діти змогли через кілька років побачити архітектуру довоєнної Галичини. Але на викладені в соцмережах світлини костелів, які волонтери звільнили з полону дерев та кущів, почали реагувати інші користувачі. Люди захотіли допомогти копійкою. Тож вихід був один – створити благодійний фонд. Аби мати змогу звітувати про рух коштів, – продовжує Андрій Савчук. – Зацікавились також люди з-за кордону. Разом, сподіваюсь, зрушимо справу з мертвої точки швидше і якісніше».

Сам Андрій Савчук має юридичну освіту, однак до будівництва теж причетний. Працює в будівельному бізнесі в Україні та за кордоном. Зараз хоче отримати ліцензію на реконструкцію пам’яток архітектури історичного значення в Україні.

Детальніше про відновлення костелів читайте у матеріалі «На Тернопільщині рятують 9 закинутих костелів».