Краєзнавці звинувачують Густинський монастир Московського Патріархату у «жорстокому вандалізмі»

Краєзнавці звинувачують Густинський монастир Московського Патріархату у «жорстокому вандалізмі» - фото 1

Краєзнавці та науковці, об'єднані в групу "Архітектура України" в мережі Фейсбук, з обуренням обговорюють "жорстокий вандалізм, який має місце у Густинському монастирі на Чернігівщині", що знаходиться у користуванні УПЦ МП в Прилуцькому районі. Краєзнавці закликають до відповідальності причетних до пошкодження архітектури козацького бароко, зазначається на сторінці групи.

"Троїцький собор, найвидатнішу пам'ятку українського бароко 17 ст., плюндрують в найбрутальніший спосіб. Якщо так піде далі, на черзі Велика Лаврська дзвіниця", — пише 24 липня протоєрей Андрій Власенко і додає для порівняння світлини 2007 року і 23 липня 2019-го.

2007 рік - фото 68778
2007 рік

 

2019 рік - фото 68777
2019 рік

 

На світлинах видно, як декор з Троїцького собору збили і замість нього церкву обшивають пінопластом для "утеплення". Також замінили покрівлю собору — це змінило і його історичний вигляд.

Олександр Бондар, науковий співробітник Чернігівського історичного музею В. Тарновського, пише, що зневага мешканців монастиря до історичної спадщини почалася ще в 2007 році, "коли вони знесли 40 метрів оборонного валу для будівництва монахосараїв".

Мистецтвознавець Іван Святій зазначає: "Тут повинна працювати прокуратура, бо знищується вигляд пам'ятки архітектури державного значення. Як можна так знівечити визначну святиню?.. Вони собі дозволяють втручатись в архітектоніку храму. Де декорація на стінах храму, яка там була? Збереглася тільки на барабанах бань! Коли вони клали утеплення на стіни вони всю декорацію знищили... Що нового вони натворять?"

Інший учасник групи Артем Хазанов нагадує: "Ну так в Ніжинському чоловічому також позбивали. Хіба новина".

Науковці ініціюють написання скарги в департамент охорони культурної спадщини від місцевої громади з вимогою надіслати інспекцію. Також вони просять спікерів УПЦ МП пояснити, "чому саме в УПЦ МП нищення українських пам'яток має системний характер".

Недавно зазначалося, що на Закарпатті в селі Ужок парафія УПЦ МП спотворює первісний вид дерев'яної церкви зі списку ЮНЕСКО, а на Рівненщині віряни цієї конфесії розібрали і спалили церкву 18 століття.

Проте навмисне пошкодження сакральних пам'яток з метою їх "осучаснення" спостерігається не тільки в УПЦ МП, але й в інших конфесіях. Зокрема, недавно віряни УГКЦ знищили у с. Великий Дорошів на Львівщині дзвіницю 1874 р., а до цього — автентичні церковні розписи початку ХХ століття авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка у Славському.