• Головна
  • Новини
  • Скоро не залишиться церков старших 25 років, – Юраш про зруйновану дзвіницю на Львівщині...

Скоро не залишиться церков старших 25 років, – Юраш про зруйновану дзвіницю на Львівщині

05.07.2019, 10:13
Скоро не залишиться церков старших 25 років, – Юраш про зруйновану дзвіницю на Львівщині - фото 1
Релігієзнавець, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш обурився через відсутність реакції на зруйнування дерев’яної дзвіниці 1874 року у Великому Дорошеві Жовківського району на Львівщині.

Релігієзнавець, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш обурився через відсутність реакції на зруйнування дерев’яної дзвіниці 1874 року у Великому Дорошеві Жовківського району на Львівщині. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуку, повідомляє Дивись.info.

«Три дні тому релігійний простір облетіла звістка: у селі Великий Дорошів на Жовківщині (Львівська область) селяни зруйнували дерев‘яну дзвіницю другої половини 19 ст. Звістка швидко оббігла медіа-простір і швидко з нього зникла. Наче й нічого не відбулося. А знаєте, чому так: злочин проти історії, культури і Церкви не викликає жодної полеміки, рішучого осуду чи навіть простого гніву. А все тому, що всі чудесно розуміють: покарання за злочин немає і бути не може в принципі! Тому який сенс навіть хвилі здіймати, якщо результат очікуваний – нульовий!» – написав Андрій Юраш.

Він також нагадав про зруйнування розписів у церкві в Славському.

«Хочете приклад? Будь ласка: місяць-півтора тому релігійна громада села Славське на Сколівщині (та ж Львівщина) на чолі зі священиком дощенту знищила фрески з розписами знакових українських художників початку 20 сторіччя – Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка. У тому випадку – кричали, здіймали бурі, вимагали належного кримінального покарання злочинцям. І що? Нічого», – написав Юраш.

Він додав, що якщо нічого не зміниться, то скоро в Україні не залишиться церковних пам’яток старших 25 років.

Нагадаємо, у селі Великий Дорошів Жовківського району було знищено дерев’яну дзвіницю 1874 року, яку намагалися пересунути. Однак конструкція не втрималася і завалилася.