• Головна
  • Новини
  • Унікальну церкву на Полтавщині хочуть взяти у комунальну власність...

Унікальну церкву на Полтавщині хочуть взяти у комунальну власність

28.06.2019, 10:52
Унікальну церкву на Полтавщині хочуть взяти у комунальну власність - фото 1

У селі Вергуни на території Клепачівської сільської ради Хорольського району розташована пам’ятка архітектури національного значення Церква Різдва. Її збудували у 1801 році. Про це йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Полтавської області, інформують Новини Полтавщини.

У селі Вергуни на території Клепачівської сільської ради Хорольського району розташована пам’ятка архітектури національного значення Церква Різдва. Її збудували у 1801 році. Про це йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Полтавської області, інформують Новини Полтавщини.

Храм_1.jpg

Церква включена до нині чинного Списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави.

Поряд з цим, вказаний пам’ятник архітектури не перебуває у власності держави і взагалі не має ніякого власника, багато років руйнується та потребує невідкладної реставрації.

Храм_3.jpg

Відповідно до статті 54 Конституції України охорона культурної спадщини, збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність, є обов’язком держави. Згідно з вимогами ст.17 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, пам’ятка, крім пам’ятки археології, може перебувати у державній, комунальній або приватній власності.

Храм_2.jpg

Прокуратура подала до суду позовну заяву в інтересах держави про визнання церкви безхазяйним майном та передачу її у власність територіальної громади села Вергуни в особі Клепачівської сільської ради Хорольського району для забезпечення подальшого збереження пам’ятки архітектури національного значення.