• Головна
  • Новини
  • Будинок Патріарха Мстислава у Полтаві в аварійному стані і потребує невідкладного ремонту...

Будинок Патріарха Мстислава у Полтаві в аварійному стані і потребує невідкладного ремонту

09.04.2019, 13:13
Будинок Патріарха Мстислава у Полтаві в аварійному стані і потребує невідкладного ремонту - фото 1

Перерахувати кошти на реконструкцію музею можна на рахунок парафії: Святого Архистратига Михаїла релігійна громада (парафія) Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, ЄДРПОУ/ДРФО 37914874,АТ КБ “ПРИВАТБАНК” (ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 331401) рахунок: № 26001054205208 (Поточний рахунок), валюта UAH (Українська гривня).

10 квітня виповнюється 121 рік від дня народження видатного полтавця, церковного діяча, предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви та УПЦ Київського Патріархату Мстислава.

mstyslav9.jpg

У Полтаві будинок Патріарха Мстислава розташований на однойменній вулиці, яка раніше носила ім’я Карла Лібкнехта, а ще раніше називалася Тригубівською. Його включили до туристичного маршруту, пов’язаного із Симоном Петлюрою, адже майбутній Патріарх Мстислав, в миру Степан Скрипник доводився племінником Петлюрі.

З 1994 року у цій будівлі на громадських засадах діяла хата-музей, яким опікувалося ГО «Полтавське міське православне сестринство св. Княгині Ольги». Тут навіть проводили екскурсії. Проте зараз музей закритий для відвідувань: будівля в аварійному стані і потребує ремонту.

Як зазначає архиєпископ Харківський і Полтавський Афанасій, частина артефактів зберігається в Полтавському краєзнавчому музеї.

“Коли стало зрозуміло, що цей будинок може просто завалитися, ми вивезли експонати, бо всі вони цінні, і втрата хоч одного з них буде відчутною”.

Віднедавна частину будинку, у якій розташовувався музей, Свято-Михайлівська парафія Харківсько-Полтавської єпархії ПЦУ отримала в оренду. Іншу ж частину, яка перебувала в приватній власності, парафії вдалося викупити.

“Там люди мали квартиру. Була загроза, що викуплять інші люди, і тоді про цілісність музею не йтиметься”, – розповів Архиєпископ Афанасій.

Щоб викупити цю будівлю, Львівська єпархія ПЦУ зібрала більше 120 тис. грн. Зараз розробляється ескізний проект реконструкції будівлі, у процесі виготовлення дозвільні документи.

“Проект коштує десь від 60 000 грн. Ми збираємо кошти на попередні передпроектні дії, дослідження, консервацію певних елементів і таке інше”, – повідомив голова відділу зв’язків із громадськістю та ЗМІ Харківсько-Полтавської єпархії ПЦУ протоєрей Олександр Горай.

Зважаючи на стан будівлі, можливо, йтиметься навіть не про ремонт чи реконструкцію, а про відбудову, як це було з садибою Івана Котляревського. Після реконструкції музей, найімовірніше, залишиться в комунальній власності.

“Самотужки нам важко буде ним опікуватися, – говорить архиєпископ Афанасій.  Це складне завдання в усіх аспектах – і в фінансовому, і в організаційному. Найкраще, якщо він буде на балансі Полтавського краєзнавчого музею”.

Збір коштів на реконструкцію і відродження музею видатного полтавця розпочали на платформі Зміст. Зараз зібрано близько 400 грн.
“Мене дивує позиція полтавців. Їхній земляк, який народився і виріс в Полтаві, пішов у великий світ політики, релігії, Церкви… Галичани жертвують, а полтавці не поспішають”, – констатує архиєпископ Афанасій.

Якщо ще трошки потягнути із реконструкцією, то більш ніж 200-літня будівля може зникнути із мапи Полтави, говорить Олександр Горай. Тож привертати увагу до проблеми планують у різний спосіб.

“Влаштуємо толоку, під час якої буде прибрано територію та висаджено квіти біля музею; пішохідну екскурсію, а також спробуємо організувати благодійний Мстиславівський марафон”.

Перерахувати кошти на реконструкцію музею можна на рахунок парафії: Святого Архистратига Михаїла релігійна громада (парафія) Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, ЄДРПОУ/ДРФО 37914874,АТ КБ “ПРИВАТБАНК” (ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 331401) рахунок: № 26001054205208 (Поточний рахунок), валюта UAH (Українська гривня).

Про це інформують Новини Полтави.