• Головна
  • Новини
  • У Чернігові відреставрували старовинну ікону Єлецької Богородиці...

У Чернігові відреставрували старовинну ікону Єлецької Богородиці

23.03.2019, 12:51
У Чернігові відреставрували старовинну ікону Єлецької Богородиці - фото 1
У кіот Петропавлівської церкви Свято-Успенського Єлецького жіночого монастиря у Чернігові повернули після реставрації унікальний зразок українського іконопису кінця XVII століття - ікону Єлецької Божої Матері.

У кіот Петропавлівської церкви Свято-Успенського Єлецького жіночого монастиря у Чернігові повернули після реставрації унікальний зразок українського іконопису кінця XVII століття - ікону Єлецької Божої Матері.

Про це Укрінформу повідомив директор Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського Сергій Лаєвський.

Ікона.jpg

"Приїхала з Києва художник реставратор Лусіне Михайловська, востаннє оглянула ікону, пересвідчилася, що лак прийнявся і блищить, після чого все пішло за церковним каноном: священики взяли святиню, обережно винесли, встановили в кіот за скляні дверцята, після чого відслужили молебень", - розповів він.

Лаєвський нагадав, що ікону було пошкоджено під час пограбування Петропавлівського храму в лютому 2017 року. Тоді злодії зламали замок, відкрили кіот і викрали золоті й срібні прикраси, залишені вірянами біля святині. При цьому трохи пошкодили ікону, що, втім, дало змогу фахівцям пересвідчитись, що образ потребує негайної реставрації.

"Як виявилось, ми дуже вчасно зреагували, бо ще б трохи - і зображення могло би просто "сповзти". Ікона вже "ледь дихала", - зазначив Лаєвський.

Після пограбування музей висунув вимогу повернути ікону під його опіку, оскільки вона є державною власністю і перебуває в його колекції. Реставрацію ж запропонували провести в Києві, у Національному реставраційному центрі. Однак проти цього активно виступили віряни, які заявили, що ікону не можна вивозити з Чернігова, бо вона є оберегом міста.

Тож було прийнято компромісне рішення й укладено кілька договорів - про передачу в тимчасове користування ікони від музею в монастир, забезпечення належних умов для реставрації та фінансування цих робіт. Відновлення ікони відбувалось на території Єлецького монастиря.

"Реставратори багато часу витратили, щоб зняти, укріпити, повернути на місце й максимально наблизити зображення і оздоблення до первинного вигляду. Багато з того, що ми зараз побачимо, раніше видно не було", - зауважив директор музею.

Явлення стародавньої чудотворної Єлецької ікони Божої матері відбулося 6 лютого 1060 року. Це сталося в період князювання в Чернігові онука князя Володимира - Святослава Ярославича, який і заклав на місці явлення ікони монастир.