• Головна
  • Новини
  • Софійський собор почнуть реставрувати у березні - Мінкульт...

Софійський собор почнуть реставрувати у березні - Мінкульт

09.03.2019, 08:51
Софійський собор почнуть реставрувати у березні - Мінкульт - фото 1
Комплекс ремонтно-реставраційних робіт у Софійському соборі продовжиться 18 березня, роботи проводитимуться у теплу пору року відповідно до технологічних рекомендацій.

Комплекс ремонтно-реставраційних робіт у Софійському соборі продовжиться 18 березня, роботи проводитимуться у теплу пору року відповідно до технологічних рекомендацій.

Про це повідомиляє Українська правда з посиланням на прес-службу Міністерства культури України.

"Експлуатація пам’ятки архітектури здійснюється у складних інженерно-геологічних і екологічних умовах, в умовах вібраційно-шумового навантаження, неконтрольованої сучасної забудови та небезпечної експлуатації сильно зношених інженерних мереж у місті-мегаполісі", - заявили у Мінкульті.

За даними відомства, у 2019 році на першому ярусі у центральній частині Софійського собору передбачене встановлення риштування для здійснення інспектування мозаїк, фресок та олійного живопису з метою подальшої їх реставрації та розкриття.

До плану робіт на поточний рік внесено роботи з археологічного дослідження раніше виявлених історичних фрагментів внутрішнього оздоблення собору з влаштуванням зондажів.

"Планується проведення модернізації системи мікроклімату Собору та реконструкція інженерних систем електроосвітлення, пожежної та охоронної сигналізації, установка системи відеоспостереження", - заявили у Мінкульті.

У міністерстві заявили, що за рахунок грантових коштів ЮНЕСКО у Соборі заплановане встановлення системи контролю мікроклімату, а також розроблений та планується до реалізації проект влаштування гідроізоляції цоколя, водовідведення та реставрації мощення навколо Софії.

У Мінкульті нагадали, що Софійський собор - "пам’ятка архітектури ХІ ст., яку разом з архітектурним ансамблем пам'яток ХІ-XVIII ст. на його території включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під №1 від України".

"З огляду на визначну універсальну цінність Софійського собору ... та зобов’язань, прийнятих нашою державою щодо його збереження як частини культурного надбання всього людства, він потребує особливої уваги та відповідальності щодо забезпечення зваженого режиму його експлуатації", - підсумували у відомстві.