Караїмську кенасу біля "Золотих воріт" відреставрують

14.02.2019, 10:50
Караїмську кенасу біля "Золотих воріт" відреставрують - фото 1
Заступник голови Київської міської держадміністрації Валентин Мондриївський запевняє, що Караїмську кенасу біля "Золотих воріт" не перебудують при реставрації. Про це він розповів в ефірі телеканалу "112 Україна".

Заступник голови Київської міської держадміністрації Валентин Мондриївський запевняє, що Караїмську кенасу біля "Золотих воріт" не перебудують при реставрації. Про це він розповів в ефірі телеканалу "112 Україна", інформує «Українська правда».

кенаса.jpg

Будівлю караїмської кенаси, що на Ярославовім валу 7, орендує "Будинок актора".

"Це історична пам’ятка… Вона дійсно потребує реставрації. Якщо ми не зробимо жодних кроків для реставрації, це загрожує руйнацією", – наголосив Мондриївський.

Він зазначив, що "Будинок актора" повинен знайти собі інше місце на період реставрації: "Місто готове розглядати можливості інших приміщень комунальної власності, де "Будинок актора" може розміщуватися, – але без їхньої ініціативи це неможливо".

Після реставрації усі мають право брати участь в орендуванні приміщення кенаси, сказав він.

Мондриївський не зміг сказати, скільки часу забере реставрація. Поки що кошти закладені лише на її проектування.

Він також наголосив, законопроект про посилення відповідальності для власників пам’яток архітектури готовий до другого читання. 

Довідка: Кенаса - молитовний будинок, званий до 1911 року караїмської синагогою, самі караїми називають "кенаса" ("кенеса") або "бет гаккенесет" або "бейт-кнесет", що означає "будинок зборів". 

Караїмська кенаса в Києві була побудована в 1902 році за проектом архітектора Владислава Городецького. Гроші на будівництво цієї культової споруди виділили "тютюнові королі" - брати Коген. Соломон Коген у той час був главою київської караїмської общини, яка на той час складала 2 тис. осіб.

Невелику будівлю кенаси на вулиці Ярославів Вал, 7 звели в мавритано-арабському стилі. Споруда відрізнялася красою і розкішшю оформлення. Стіни кенаси декоровані кам'яним різьбленням і ліпленням, автором якого є відомий італійський архітектор Еліо Саля, який працював із В.Городецьким і над побудовою "Будинку з химерами". Архітектор використовував новітній у той час матеріал, який до того ж був тоді ще і дуже дорогим, - цемент. Новинками також були електричне освітлення, парове опалювання і вентиляція, якими було забезпечено будівлю. 

Після жовтневих подій і встановлення радянського режиму кенасу закрили, була припинена і діяльність общини. Спочатку в будівлі розмістилася установа політосвіти, а пізніше - ляльковий театр. З 1952 року Караїмську кенасу зайняв кінотеатр «Зоря». Спорудження реконструювали в 1968 році. Недивно, що до нас будівля дійшла в трохи "спотвореному" варіанті. Однією з найбільших втрат став сферичний купол з шпилем, який зняли більшовики.

Сьогодні будівля використовується не за призначенням. Кенасу з 1981 року займає Будинок актора, також тут розташовується Національний Спілка театральних діячів. Сьогодні караїми намагаються повернути будівлю кенаси своїй громаді.