Старовинний храм у Львові виводять з аварійного стану

21.08.2018, 17:31
Старовинний храм  у Львові виводять з аварійного стану - фото 1
Церкву, яка була збудована в 1630 році, намагаються вивести із аварійного стану. Численні тріщини, які подекуди сягають 12 метрів, сповзаючий схил, на якому розташований храм та деформації окремих його частин ставлять під загрозу існування історичного об’єкту.

Іллі1.jpgЦеркву, яка була збудована в 1630 році, намагаються вивести із аварійного стану. Численні тріщини, які подекуди сягають 12 метрів, сповзаючий схил, на якому розташований храм та деформації окремих його частин ставлять під загрозу існування історичного об’єкту.

Про це розповів голова Личаківської районної адміністрації Іван Лозинський, повідомляє «Вголос».

«Церква, що на вул. Дорога Кривчицька, є збудованою в 1630 році, тому реставраційних робіт вона б і так потребувала. Але схил, який почав обвалюватися внаслідок неправильного водовідведення з покрівлі, спровокував негайне втручання. Через нього утворилися тріщини на стінах храму, тому існувала загроза створення аварійної ситуації», - зазначив посадовець.

Також Лозинський розповів, що схил, який споруджують на території храму, складається з двох частин: дві підпірні стінки і набивні палі, які у Львові для укріплення схилу використовуються вперше.

Отець Роман, сотрудник храму св. Іллі, розповів, наскільки ситуація є критичною та що до цього могло призвести:

«Церква потребує відновлювальних робіт із багатьох причин. Це як природні умови, так і специфічна побудова. Через те, що вода із покрівлі потрапляє в ґрунт та робить його нестійким, ми зараз маємо таку проблему. В аварійному стані храм перебуває вже 15 років, найбільше допомагають місцеві мешканці, але парафія маленька, тому доводиться тяжко».

На розробку проекту виділили 1 млн 180 тис. гривень. Роботу планують закінчити наприкінці вересня, після чого буде оголошено тендер щодо закупівлі.