• Головна
  • Новини
  • На всіх об'єктах Софійського заповідника йде тотальна реставрація й розкопки...

На всіх об'єктах Софійського заповідника йде тотальна реставрація й розкопки

17.08.2018, 10:18
На всіх об'єктах Софійського заповідника йде тотальна реставрація й розкопки - фото 1
Використовуючи на повну силу літній будівельний сезон спеціалісти Національного історико-архітектурного заповідника «Софія Київська» проводять реставраційно-відновлювальні й археологічні роботи на всіх своїх об’єктах.

Використовуючи на повну силу літній будівельний сезон спеціалісти Національного історико-архітектурного заповідника «Софія Київська» проводять реставраційно-відновлювальні й археологічні роботи на всіх своїх об’єктах, інформує «Вечірній Киїів».

Софія_1.jpg

За словами заступника генерального директора заповідника Вадима Кириленка, продовжуються реставраційні роботи на куполах та фасадах Кирилівської церкви (пам’ятки архітектури ХІІ ст.) Виконано розчистку та пофарбування двох куполів, ведеться реставрація барабанів. Монтажники почали встановлювати риштування на східному фасаді пам’ятки. Ремонтно - реставраційні роботи проводяться коштом меценатів. Заповідник Софія Київська забезпечує технічний нагляд, документальний супровід робіт, роботу хіміків – технологів та проектантів.

Софія_2.jpg

«А поряд з церквою продовжується історія однієї покинутої пам'ятки. Тривають реставраційні роботи на пам’ятці архітектури ХVІІІ ст. «Наріжна башта мурів» Кирилівської церкви, - говорить Вадим Кириленко. - Виконано роботи з підсилення та утеплення фундаментів, влаштовано по периметру підпірну стінку та понижено рівень землі до історичної відмітки ХVІІІ ст., виконане ін’єктування тріщин та розчистка кладки».

Софія_3.jpg

В Софійському соборі реставрують частини внутрішніх приміщень. На подвір’ї головного собору України спеціалісти проводять роботу з оновлення комунікацій.

Софія_4.jpg

«Ще один крок до «енергонезалежності» заповідника Софія Київська, - говорить Вадим Кириленко. - Проводимо роботи з реконструкції мереж електропостачання пам’яток заповідника. Замінюємо фізично та морально застарілі кабельні мережі 60 – х років минулого століття на сучасні. Тривають також і розкопки. Археологи заповідника ведуть роботи в археологічному розкопі на території подвір’я Софійського собору. В культурних шарах ХVІІ - ХІХ знайдено залишки невідомої будівлі ХVІІІ ст., монети, скло, будівельну кераміку, вироби з заліза та міді, шматочки смальти тощо».