На Харківщині руйнується і розкрадається унікальний скит

05.07.2018, 12:45
На Харківщині руйнується і розкрадається унікальний скит - фото 1

Унікальний скит в селищі Ков’яги Валківського району Харківської області перебуває у аварійному стані. Його розкрадають й руйнують вандали і чорні археологи. Про це розповіла заступниця директора обласного комунального підприємства «Харківській науково-методичний центр культурної спадщини» Вікторія Черкаско Громадському радіо.

Унікальний скит в селищі Ков’яги Валківського району Харківської  області перебуває в аварійному стані. Його розкрадають й руйнують вандали і чорні археологи. Про це розповіла заступниця директора обласного комунального підприємства «Харківській науково-методичний центр культурної спадщини» Вікторія Черкаско Громадському радіо.

Скит.jpg

«Багато руйнувань, на жаль, через те, що є відкритий доступ до печери. Зруйновано елементи деяких наскельних малюнків, які там були. Є відомості про те, що це все виноситься», — каже Вікторія Черкаско.

За її словами, зараз печеру вже охороняють правоохоронці, зведуться розмови про те, щоб взагалі закрити доступ і провести консерваційні роботи у ній.

Скит_1.jpg

Зайти у печеру не так просто, треба пробиратися через провали. Всередині залишились ніші для ікон і лампад, мощі ченця та каплиця, де вибито зображення Божої Матері, але Ісуса у неї на руках вже немає.

Молодший науковий співробітник  Світлана Качало показує:

Скит_2.jpg

«Каплиця. Зверніть увагу: Ось Божа Матір, яка на руках тримала Ісуса Христа. Тут залишилася лише одна рука, голова, все інше —  відвалилося. «Вифлеємська печера» теж унікальна. Ця печера вирита штучно, орієнтовно в середині 18 сторіччя. Вона не в кам’янистій породі, а в глиняній. Другої такої в Україні немає. Тут коридори, кімнати, глиняні пофарбовані стіни, іноді зустрічаються рослинні орнаменти. Однак, науковці дослідили ще не весь скит і окрім того, що люди його руйнують, є ймовірність провалитись чи бути засипаними».

Світлана Качало розповіла про чорних археологів, які навідуються постійно до печери: «Видно, що чорні археологи тут копають і перекидають все. Ось нові сліди від протекторів».

Скит_3.jpg

Науковці підтвердили, що це християнській скит приблизно кінця 18 – початку 19 століття. Планують у скиті встановити  сигналізацію. Співробітники ж обласного комунального підприємства «Харківській науково-методичний центр культурної спадщини» сподіваються законсервувати, відреставрувати, повністю дослідити скит і зробити там музей.