• Головна
  • Новини
  • У Кременчуці виявлено фундамент старообрядницької каплиці XVIII століття...

У Кременчуці виявлено фундамент старообрядницької каплиці XVIII століття

18.06.2018, 10:11
У Кременчуці виявлено фундамент старообрядницької каплиці XVIII століття - фото 1
Незабаром в Кременчуці Полтавської області відкриється новий Центр надання адміністративних послуг, в одній будівлі з яким відновлюється старообрядницька церква.

Незабаром в Кременчуці Полтавської області відкриється новий Центр надання адміністративних послуг, в одній будівлі з яким відновлюється старообрядницька церква, повідомляє "Релігія в Україні".

1528964720_0.jpg

До 2013 року тут була звичайна школа. Потім вирішили в покинутій будівлі влаштувати адмінцентр. Коли робітники вирили котлован біля будівлі, виявили фундамент храму заввишки 2,5-3 метри. Як повідомляється, це залишки Свято-Покровської церкви, відкритої 1845 року на місці російської розкольницької каплиці XVIII століття.

За словами завідувачки експозиційним відділом Кременчуцького краєзнавчого музею Наталії Музиченко, в XVIII столітті до міста приїжджають нові мешканці, в тому числі і старовіри. Тут переселенцям обіцяли хороший клімат для економічного зростання і всілякі пільги. У Кременчуці жили представники двох напрямків - "Попівці" і "безпопівці". Останні здійснювали свої служби без священиків в невеликих каплицях.

"На плані Кременчука 1784 року на лузі, біля заболоченої ділянки озера Безіменного (сучасна територія колишньої ЗОШ №14, вул. Гагаріна), позначена ця розкольницька каплиця", - говорить краєзнавець.

Цю каплицю було наказано знищити до приїзду імператриці Катерини II в 1787 році, але цього не відбулося. На її місці згодом намагалися створити храм для тих, хто приєднався до "унії" з РПЦ старообрядців. Покровська церква проіснувала до 20- років ХХ століття, а в 1939 році на її місці відкрили школу на 400 учнів.

Сьогодні в знайденому нижньому храмі закінчують облаштування храмової кімнати. "Зараз там проводиться реставрація фресок, які виявили на початку будівельних робіт. Лики святих розписуються в стилі, в якому вони були написані раніше", - розповідають в міськраді Кременчука.

За словами іконописця Михайла Шпака, зліва прихожан чекатиме образ розп'яття, а праворуч - рідкісна ікона Спасителя. "В основному Спасителя зображують з однією рукою вгору, а інша опущена, а тут обидві руки вгору, - пояснює Михайло. - Спершу були написані ікони на полотні, потім вклеєні в стіну, заштукатурені, виглядають цілісно".

Відвідати каплицю в Центрі надання адміністративних послуг зможуть всі бажаючі після його офіційного відкриття.