• Головна
  • Новини
  • Процес реставрації тисячолітніх мозаїк Софії Київської розпочнеться вже з 1 червня...

Процес реставрації тисячолітніх мозаїк Софії Київської розпочнеться вже з 1 червня

23.05.2018, 14:18
Процес реставрації тисячолітніх мозаїк Софії Київської розпочнеться вже з 1 червня - фото 1

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська та завідувач майстерні з реставрації пам’яток Анатолій Остапчук оголосили сьогодні на брифінгу про початок реставрації мозаїк Софійського собору, яка стала можливою завдяки гранту від кіпрського благодійного фонду A. G. Leventis Foundation.

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська та завідувач майстерні з реставрації пам’яток Анатолій Остапчук оголосили сьогодні на брифінгу про початок реставрації мозаїк Софійського собору, яка стала можливою завдяки гранту від кіпрського благодійного фонду A. G. Leventis Foundation.

Реставраційні роботи розпочнуться з 1 червня зі встановлення риштування.

Реставрація_Софії.jpg

Це планова реставрація південної частини підкупольного простору Софійського собору. Востаннє роботи тут проводились майже тридцять років тому. Основні види реставраційних робіт заповідник зміг би здійснити самостійно, силами науково-реставраційної майстерні. А от на встановлення необхідних риштувань коштів не вистачало, інформує офіційний сайт Національного заповіднику Софія Київська.

У 2017 році для перемовин стосовно надання гранту до Національного заповідника «Софія Київська» особисто приїздив директор благодійного фонду «Левентіс Фаундейшн» (A.G. Leventis Foundation) доктор Чараламбос Бакіртціс. А вже на початку 2018 року Рада директорів фонду підтвердила надання 15 000 євро для здійснення інспектування та реставрації мозаїк, фресок та олійного живопису в південному крилі трансепту собору Святої Софії у Києві.

Необхідні для встановлення риштувань та закупівлю матеріалів кошти було отримано. Тож в Національному заповіднику Софія Київська поінформували громадськість про початок грандіозних реставраційних робіт. Інспектування та реставрація буде здійснюватися командою заповідника під керівництвом головного майстра з реставрації пам’яток Анатолія Остапчука.

За словами генерального директора Національного історико-архітектурного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, реставрація необхідна древнім фрескам та монументальному розпису, деяким мозаїкам собору, адже вони мають тисячолітній вік.

Софія.jpg

«За минуле сторіччя реставраційні роботи у храмі проводилися у 1947 році і в середині 90-х років, - говорить Неля Куковальська. – Останній раз ми запрошували у собор навіть лікарів- ендоскопістів, які вивчали внутрішню структуру стін храму, адже ситуація тоді була майже аварійна. Дорогоцінні мозаїки разом з тиньком відшарувалися від основи. Тоді наші реставратори під керівництвом Анатолія Остапчука провели закріплення мозаїк і фресок. Тепер за всіма правилами й за затвердженим Міністерством культури планом науково-реставраційних робіт у соборі треба проводити дослідження й необхідні заходи. Тому завдяки гранту від Кіпрського благодійного фонду A.G. Leventis Foundation ми оплатимо роботи зі встановлення риштувань, на що раніше у заповідника не вистачало грошей, і придбали спеціальні матеріали для реставрації. Всі роботи на об’єктах заповідника тепер проводять наші спеціалісти, бо ми створили свою лабораторію-майстерню наукової реставрації і запрошуємо на навчання молодих науковців».

Як повідомив Анатолій Остапчук, риштування треба встановити на висоті 18 метрів, це дуже складно в умовах обмеженого простору.  Стоїть завдання дослідити і реставрувати 155 квадратних метрів живопису, фресок, мозаїки. На них є і орнаменти, й зображення десяти з сорока Севостійських мучеників, і Богородиця з Благовіщенням, інформує «Вечірній Київ».

Всі роботи планується завершити впродовж 2018 року.