• Головна
  • Новини
  • На реставрацію унікальної церкви на Львівщині виділять мільйон гривень...

На реставрацію унікальної церкви на Львівщині виділять мільйон гривень

17.05.2018, 11:10
На реставрацію унікальної церкви на Львівщині виділять мільйон гривень - фото 1
На реставрацію унікальної дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа у Потеличі, що на Львівщині, цього року виділять 1 млн. грн. Про це газету «Прикордоння» повідомили у Львівській обласній державній адміністрації.

На реставрацію унікальної дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа у Потеличі, що на Львівщині, цього року виділять 1 млн. грн. Про це газету «Прикордоння» повідомили у Львівській обласній державній адміністрації.

Церква Зіслання Святого Духа є пам’яткою архітектури національного значення. Її збудовано у 1502 році, вона також є об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО.

У 2016 році за кошти обласного бюджету, у рамках програми «Охорона і збереження культурної спадщини на 2016-2018 рр.», було виготовлено проектно-кошторисну документацію на реставрацію дерев’яної церкви у Потеличі. Вона передбачає, зокрема, відновлення підвалин, вирівнювання деформації зрубу, влаштування фундаментів, гідроізоляції, заміну підлоги, консервацію розписів, реставрацію стін, столярки вікон та дверей.

Торік за обласні кошти було відновлено електромережу системи пожежогасіння та сигналізації.

Згадану програму було продовжено до 2020 року. Тож в проекті уточнених напрямків на 2018 рік передбачено фінансування з обласного бюджету реставрації церкви Зіслання Святого Духа у Потеличі у сумі 1 млн. грн.

Довідка: Церква Святого Духа (1502 рік) – найстаріша дерев`яна церква Львівщини, збудована гончарами с. Потелич на місці церкви Бориса і Гліба, яку спалили татари. Тут колись Богдан Хмельницький побував на богослужінні, коли чекав з розвідки вістуна Буняка.

Церква тризрубна, двоверха будівля розміром 18,3 х 7,0 м. У XVIIст. до неї встановили новий двоярусний іконостас. У 1620-1640 рр. розписана, у 1683 р. відомий маляр Іван Руткович намалював ікону "Деісус". У 1718 році реставрована майстром Казимиром Домініковичем. Наступна реставрація, проведена тим же майстром, відбулася у 1736 і 1753 рр. Тоді замінили підвалини і перекриття над вівтарем, відремонтували піддашшя, а також західні та південні двері. Наступне відновлення відбулося у 1831 р., потім у 1903 і 1923 рр., коли усі гонтові дахи і обшиття стін замінили бляхою. У 1970-1972 рр. відреставрована до первісного вигляду. Пам'ятка архітектури національного значення. В цей же час реставрували і стінопис. Поряд розташована дерев`яна квадратова в плані двоярусна дзвінниця розміром 4,4 х 4,4 м., збудована у той самий час, що і церква. Дзвінницю ремонтував майстер Казимир Домінікович у 1736 році, а потім вона була відреставрована 1970 року.

Потелич1.jpg

Потелич_2.jpg