• Головна
  • Новини
  • На місці зниклих єврейських цвинтарів Луцька встановили меморіальні знаки...

На місці зниклих єврейських цвинтарів Луцька встановили меморіальні знаки

26.10.2016, 10:09
На місці зниклих єврейських цвинтарів Луцька встановили меморіальні знаки - фото 1
У центрі Луцька на місцях колишніх єврейських цвинтарів встановили меморіальні знаки.

3klkkgt.jpg-dd.jpgУ центрі Луцька на місцях колишніх єврейських цвинтарів встановили меморіальні знаки.

Один із них розташований на вулиці Заповітній біля школи №1. Там був перший відомий з джерел цвинтар. Про нього є відомості з XVI століття, проте вважають, що був він тут і значно раніше.

На знаку напис українською мовою та ідиш, повідомляють Хроніки Любарту.

«На цьому місці було єврейське кладовище святої громади міста Луцька. Тут поховано багато цадиків, в тому числі: святий рабин Вольф, святий рабин Гершон Луцкер, святий рабин Іцхак Айзік, святий рабин Єгошуа Ешель та праведні й богобоязливі євреї міста. Святий р. Шломо Луцкер сказав про це місце: «Світлий дім вічності»», - ідеться у тексті меморіального знаку.

Другий знак встановили на узвозі Тещин язик. Єврейське кладовище в тому місці було із середини ХІХ століття.

Знаки змонтували з ініціативи Волинської релігійної громади прогресивного юдаїзму та організації «Оалей Цадікім – Гадер Авот». Її керівник рабин Ісраель Меїр Габай відвідав Луцьк. Він зазначив, що йому прикро бачити житлові будинки на місці кладовища і городи на місці масових розстрілів часів Другої світової війни.

Нагадаємо, останніми роками лунали різні заяви про ознакування колишніх кладовищ на території Луцька. Так, ішлося про згадку австрійського меморіального комплексу біля школи №5, впорядкування Меморіалу з його різнонаціональними похованнями тощо. Поки що вшанування єврейських цвинтарів є першою акцією подібного роду.