• Головна
  • Новини
  • На Хмельниччині школярі прибрали старовинне єврейське кладовище...

На Хмельниччині школярі прибрали старовинне єврейське кладовище

25.05.2016, 12:35
На Хмельниччині школярі прибрали старовинне єврейське кладовище - фото 1
У селищі Сатанів Хмельницької області, місцеві школярі прибрали легендарне - але занедбане - єврейське кладовище.

CoOaLIw8Js0.jpg-gggg.jpgУ селищі Сатанів Хмельницької області, місцеві школярі прибрали легендарне - але занедбане - єврейське кладовище.

Древнє Сатановськє єврейське кладовище називають в путівниках "музеєм під відкритим небом". Він знаменитий не тільки своїм поважним віком (найдавніші пам'ятки тут датуються ще початком XVI ст.), але і високохудожнім оформленням кам'яних стел. Особливо гарні стели XVІІ-XVIII століть

Зрозуміти тексти і символіку давніх барельєфів сьогодні просто нікому, як нікому і доглядати за кладовищем - в селищі, що було колись "столицею" всіх євреїв Поділля, представників біблійного народу не залишилося.

Навести порядок на кладовищі погодилися учні місцевої школи. Вони почистили від моху та лишайників частину найкрасивіших пам'яток, де через товсту "шкіру" наростів барельєфи стали майже непомітними.

Міська Рада відгукнулася на ініціативу, відправивши до Сатанова місцевого історика і краєзнавця Ігоря Олійника, щоб він розповів дітям про історію селища, сатанівської єврейської громади і про значення символіки, "зашифрованої" в декоративних барельєфах.

Приїхав і фахівець з охорони пам'яток - щоб роботи проводилися під професійним наглядом.

"Ми хотіли, щоб діти ближче познайомилися з культурою і звичаями єврейського народу, який століттями жив поруч, - зазначив голова райадміністрації Володимир Вербановський. - Адже всі конфлікти починаються з незнання і нерозуміння сусіда. А з таких справ народжується толерантність і міжнаціональна злагода".

"Діти дуже зацікавилися, - повідомив історик Ігор Олійник. - Вони постійно питали:

"А це що означає? А це?" Кликали, коли знаходили якийсь дуже цікавий барельєф ... ".

"Я раніше й гадки не мала, що у нас є таке дивовижне місце, - здивувалася 14-річна Даша Сідляр, - Подібне тільки по телевізору бачила. А виявилося, що у нас під боком ще крутіше! Цікаво було дізнатися, що означають всі ці орнаменти і малюнки ".

"Тут, як в кіно про лицарів, - поділився враженнями 13-річний Дмитро Сошік, - леви, єдинороги, грифони ... Дуже була цікава розповідь про нашого єврейському земляка, який загинув, захищаючи від татар міські ворота ... Коли очищають шар моху , а з-під нього визирають крила грифона - враження незабутнє».

На одній з таких плит написано, що тут похований той що "загинув в битві з тугаримами біля міських воріт"

Чиновники запевнили, що ініціатива школярів, це тільки початок, а в перспективі тут проведуть "капітальне прибирання", поставлять на місце пам'ятники, що впали, плити піднімуть, а де знадобиться - реставрують.

Cyx1X2uBvfA.jpg-rrrr.jpg

lLoRT8cq7rs.jpg-fff.jpg

tbeE0osrr3w.jpg-rrrr.jpg