Єврейська община відновлює історичні пам’ятки Чернівців

13.05.2016, 10:17
Єврейська община відновлює історичні пам’ятки Чернівців - фото 1
Член Єврейської общини Михайло Крайс розповів про плани по реконструкції знакових єврейських пам`яток на території Чернівців, а саме єврейського кладовища на вул. Зеленій, а також синагоги в Садгорі на вул. Моріса Тореза.

1463038.jpg-ffff.jpgЧлен Єврейської общини Михайло Крайс розповів про плани по реконструкції знакових єврейських пам`яток на території Чернівців, а саме єврейського кладовища на вул. Зеленій, а також синагоги в Садгорі на вул. Моріса Тореза.

За його словами, наразі частково виконані реставраційні роботи в садгірській синагозі, зокрема, відремонтований фасад, пише Молодий Буковинець.

- Я маю надію, що до середини осені всі зовнішні та внутрішні роботи завершаться, залишиться лише умеблювати приміщення. Це буде діюча синагога, і ми хочемо сюди щосуботи організовувати паломництва невеликими групами, екскурсії, - каже він.

Окрім цього, на території синагоги є будинок Головного равина Цадика Фрідмана, де він свого часу проживав разом із сім`єю.

- Відновлення будинку також є у планах, - розповідає Крайс, - але він настільки в занедбаному стані, що, швидше за все, його будуть відбудовувати з нуля. Архітектори намагатимуться надати обом будівлям колишнього вигляду, оскільки знайшли багато фотоматеріалів і мають з чого відтворювати.

Також заплановано будівництво мікви – єврейської ритуальної купальні. Наразі готується проект та обирається місце, яке буде знаковим для єврейської громади області.

Щодо реставрації єврейського цвинтаря по вул. Зеленій, Михайло Крайс розповідає, що реальних грошей поки що немає, натомість є гарантії від кількох організацій. Так, асоціація єврейських общин Україна готова виділити 50 тис. євро, надати кошти погодились посольства Німеччини та Австрії та інші спонсори.

- В загальному розраховуємо на суму 500 тис. євро, - каже він. – Половину грошей плануємо вкласти у реставрацію поминального будинку на території кладовища, розширити її площу, поставити нову огорожу. Наша громада невелика, тому робити синагогу тут ми не плануємо, а зробимо музеєм Голокосту, геноциду буковинських євреїв.