• Головна
  • Новини
  • Закарпатські Горянська ротонда та кафедральний собор ГКЦ ще не скоро увійдуть до списку ЮНЕСКО, – чиновник ОДА...

Закарпатські Горянська ротонда та кафедральний собор ГКЦ ще не скоро увійдуть до списку ЮНЕСКО, – чиновник ОДА

18.03.2016, 12:23
Закарпатські Горянська ротонда та кафедральний собор ГКЦ ще не скоро увійдуть до списку ЮНЕСКО, – чиновник ОДА - фото 1

Сподівання того, що ще дві історичні пам’ятки архітектури – Горянська ротонда та Греко-католицький кафедральний Хрестовоздвиженький собор – увійдуть до культурної спадщи ЮНЕСКО, висловили днями на спільній прес-конференції мера Ужгорода Богдана Андріїва та єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Мілана Шашіка.

exklusiv.gifСподівання того, що ще дві історичні пам’ятки архітектури – Горянська ротонда та Греко-католицький кафедральний Хрестовоздвиженький собор – увійдуть до культурної спадщи ЮНЕСКО, висловили днями на спільній прес-конференції мера Ужгорода Богдана Андріїва та єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Мілана Шашіка.

«Наразі у переліку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО є дві закарпатські церкви – святого Михайла у селі Ужок та церква Вознесіння Христового, так звана Струківська церква, у селі Ясіня. В Ужгороді маємо дуже цінну пам’ятку – Горянську ротонду. І в самому центрі маємо кафедральний собор із резиденцією 17 століття. Вони заслуговують того, аби бути під охороною ЮНЕСКО», – сказав єпископ Мілан Шашік.

Закарпаття.jpeg

ротонда.jpeg

За коментарем ми звернулися до головного спеціаліста відділу соціокультурного розвитку мистецьких та навчальних закладів, збереження культурної спадщини управління культури ОДА Томаша Сопка.

«Для того, щоб пам’ятка була внесена в охоронний список ЮНЕСКО, вона має бути унікальною, – сказав чиновник. – Потрібно проробити масу роботи зі збереження та популяризації об’єкту. Це серйозна, величезна робота. Ми клопотали про внесення наших двох дерев’яних церков з 2006 році, а занесли їх лише в 2013 році. І зараз Україна хоче внесення близько десятка пам’яток по цілій країні. Ми не керуємо науково-методичною радою Міністерства культури. Якщо брати Горянську ротонду, то такі ротонди є не лише в нас, є вони і в Угорщині, і в Словаччині. І аби її внести до охоронного списку, процедуру треба провести дуже кропітку і тривалу».