• Головна
  • Новини
  • На Львівщині священик пропонує розібрати та продати старовинну церкву...

На Львівщині священик пропонує розібрати та продати старовинну церкву

15.02.2016, 12:08
У неділю, 14 лютого, в селі Клекотів Бродівського району Львівської області за ініціативи місцевого пароха відбувся схід села для вирішення питання подальшої долі дерев’яної церкви Івана Богослова, яка перебуває в аварійному стані на подвір’ю поруч із мурованою церквою.

У неділю, 14 лютого, в селі Клекотів Бродівського району Львівської області за ініціативи місцевого пароха відбувся схід села для вирішення питання подальшої долі дерев’яної церкви Івана Богослова, яка перебуває в аварійному стані на подвір’ю поруч із мурованою церквою. Про це повідомляє ІА ЗІК.

На зібранні громади селі Клекотів священик Василь Осінчук запропонував стару дерев’яну церкву розібрати й віддати, оскільки у релігійної громади немає коштів на її реставрацію і подальшу підтримку технічного стану.

Сельчани запитали свого настоятеля, хто хоче розібрати церкву і куди її буде перенесено. Однак священик не дав чіткої відповіді, хто цей таємничий покупець, який готовий викупити у громади Клекотова історичний храм.

Серед людей ширилися чутки, що викупити старовинну церкву бажає якийсь меблевий нувориш із сусідньої Рівненської області. Усією своєю риторикою парох так би мовити тиснув на громаду, щоб вона дала добро на розбирання і перенесення церкви.

Директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук, який взяв участь у зібранні села, запропонував не віддавати церкву, бо буде втрачено цінну пам’ятку, а краще поступово щось робити в плані її збереження.

За те, щоб старовинний храм Івана Богослова залишався на своєму місці, висловився і депутат Львівської облради Олег Панькевич, який також був присутнім на зібранні села Клекотів.

Він запропонував створити із активістів села ініціативну групу з порятунку церкви. Методом відкритого голосування за кожного члена групи поіменно, громада вибрала сім людей, які мають зайнятися питаннями перших кроків щодо реставрації церкви на місці.

Представників районної влади на зібранні села Клекотів не було. Їх думка, щодо подальшої долі Клекотівської старовинної церкви для людей залишається невідомою.

Довідка: храм є пам’яткою архітектури місцевого значення і в реєстрі пам’яток значиться як такий, що був побудований у 1720 році. Хоча за іншими даними рік зведення церкви 1686-ий і вона є чи не найстарішою сакральною спорудою на теренах Бродівського району.