• Головна
  • Новини
  • Порошенка просять врятувати рештки замку, що належить УАПЦ...

Порошенка просять врятувати рештки замку, що належить УАПЦ

17.09.2015, 10:30
Порошенка просять врятувати рештки замку, що належить УАПЦ - фото 1
Проголосувати за електронну петицію до Президента України із закликом врятувати залишки Червоногородського замку в урочищі Червоне біля села Нирків Заліщицького району на Тернодільщині закликають усіх небайдужих.

thumb_1191-ppp.jpgПроголосувати за електронну петицію до Президента України із закликом врятувати залишки Червоногородського замку в урочищі Червоне біля села Нирків Заліщицького району на Тернодільщині закликають усіх небайдужих.

З такою ініціативою виступив активіст із Заліщиків Сергій Гаврилюк, повідомляє сайт 20 хвилин.

“Маючи шалений туристичний потенціал, дана місцевість може втратити одну з культових споруд – дві вежі, що залишилися від колись величного замку. Розуміючи, що на даний (і в найближчій перспективі) момент держава не може дозволити собі витрачати кошти на відновлення подібних пам'яток культури, від імені усіх, хто підпише дану петицію, звертаюся до Вас допомогти зберегти ці вежі, від руйнації, – читаємо у петиції. – У квітні 2013 року половина однієї із веж обвалилася. Все що залишилося, незабаром теж може назавжди відійти в небуття...”

Вони вже понад 10 років належать Тернопільській єпархії УАПЦ.

«Але Церква не може навіть виготовити проект для відновлення пам'ятки, оскільки земля під нею не належить Церкві», - каже начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури обладміністрації Ярослав Пелехатий.

За його словами, раніше перешкоди у передачі землі чинила місцева влада Заліщицького району, представники якої мали інше бачення долі популярної пам'ятки. Одначе після зміни земельного законодавства повноваження виділити цю землю для Церкви має обласна влада – через спеціально створену для цього комісію облради.

«Наступного тижня ми плануємо виїжджати туди з тернопільським єпископом УАПЦ владикою Мстиславом, – продовжує пан Пелехатий. – Докладаємо зусиль до вирішення. Адже через проблему із землею у свій час монастир УАПЦ, який там діє, не міг використати навіть мільйон гривень, який уряд виділяв для допомоги монастирям».

Власний погляд на ситуацію довкола Червоногорода має автор петиції до Президента Сергій Гаврилюк.

«Я вирішив привернути увагу громадськості, адже органи місцевого самоврядування жодним чином не реагують на проблему. Власником пам'ятки є Тернопільська єпархія УАПЦ і ми до неї зверталися заради хоч би налагодження діалогу, але вони навіть не відреагували, – говорить активіст. – З огляду на те, що зараз держава не може виділити потрібні кошти, найреальнішим варіантом збереження пам'ятки є її консервація в тому вигляді, в якому вона перебуває».