У Софії Київській провалився ґрунт: яма завбільшки 3 метри

04.09.2015, 15:58
У Софії Київській провалився ґрунт: яма завбільшки 3 метри - фото 1
На подвір’ї національного заповідника "Софія Київська" стався провал ґрунту – утворилась яма завглибшки 2 метри.

sofiya.jpgНа подвір’ї національного заповідника "Софія Київська" стався провал ґрунту – утворилась яма завглибшки 2 метри.

Про це "Українській правді. Київ"  повідомив заступник директора з наукової роботи  В’ячеслав Корнієнко.

"Дійсно маємо провал ґрунту біля 3 метрів ширино і до 2 метрів глибиною. Зараз вжито заходів для забезпечення безпеки відвідувачів. Територія загороджена, провалля накрито", - розповів Корнієнко.

Він запевнив, що провал жодним чином не загрожує історичним будівлям "Софії", бо знаходиться далеко від них.

"Провалля далеко від усіх пам’яток – на відстані десь 70-80 метрів. Ця подія також жодним чином не вплине на заплановані заходи у "Софії" – зокрема, на фестиваль класичної музики 5-6 вересня. Буде чергувати людина, яка не пускатиме відвідувачів до накритого провалля. Тобто їхньому життю та здоров’ю нічого не загрожує", - наголосив заступник директора.

Він пояснив, що такі провали на території "Софії" виникають часто. Почалися у вони у 20-му столітті і пов’язані з особливістю структури ґрунтів.

"Земля провалюється регулярно, бо є підземні порожнини. Вони з початку 20 століття провалюються. Це було у 20 роках, у 70-х і пізніше у 80-х та 90-х", - розповів Кириленко.

Він додав, що найближчим часом провалля не ліквідують – його не модна просто засипати піском, а треба дослідити.

"Поки що буде консервація відповідними заходами, щоб можна було у подальшому це провалля дослідити. Щоб дослідити, тут треба ставити кріплення, проводити комплекс заходів. На жаль цього не можна буде зробити зараз восени, коли буде дощова погода, і взимку. Тому зараз просто буде проведення консервації", - розповів заступник директора.

Корнієнко додав, що розпочати вивчення провалля і відповідно почати формувати заходи щодо його ліквідації почнуть не раніше травня наступного року.