Сьогодні урочисто відкриють Велику лаврську дзвіницю

17.04.2015, 11:34
Сьогодні урочисто відкриють Велику лаврську дзвіницю - фото 1
Відтак всі охочі зможуть піднятися на донедавна найвищу оглядову точку Києва, реставрація якої тривала близько 5 років.

17 квітня 2015 р. о 12.00, до Дня пам’яток історії та культури, відбудеться урочисте відкриття Дзвіниці Успенського собору – пам’ятки архітектури XVIII ст., що входить до комплексу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Відтак всі охочі зможуть піднятися на донедавна найвищу оглядову точку Києва, реставрація якої тривала близько 5 років.

Дзвіниця Успенського собору побудована в 1731-1745 р. за проектом архітектора та інженера Йогана Готфріда Шеделя і являє собою восьмигранну чотириярусну башту висотою 96,52 м. У 2010 р. в зв’язку з аварійним станом дзвіниці розпочалася її реставрація, під час якої було укріплено цегляну кладку колон ікарнизів, підсилено металеві балки третього ярусу, відреставровано хрест дзвіниці, відновлено ікони на барабані дзвіниці, керамічні капітелі, аттик, вінцевий карниз. 19 серпня 2014 р. на третій ярус був піднятий і встановлений 7-тонний дзвін «Всіх Святих».

За час проведення реставраційних робіт на фасадах Дзвіниці Успенського собору:

- відреставровано 1 250 кв. м профільованих карнизів та ліпного декору;
- проведено золочення 59,4 кв. м поверхні;
- виконано реставрацію 2 517 кв. м поверхні колон, 1 332 кв. м гладкої поверхні стін та 1 275 кв. м рустованих стін пам’ятки.

На дзвіницю можна піднятися, подолавши 374 сходинки, та з висоти пташиного польоту насолодитися чудовою панорамою стародавнього і вічно молодого Києва. Про це інформує сайт Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

дзвіниця.jpg