На Івано-Франківщині розпочали відбудову церкви пророка Іллі в Дорі

13.11.2014, 09:41
Культура
На Івано-Франківщині розпочали відбудову церкви пророка Іллі в Дорі - фото 1
Відомий далеко за межами Прикарпаття храм пророка Іллі в Дорі, який був збудований в 30-х роках минулого століття, вщент згорів навесні цього року. Місцеві мешканці вирішили його відновити. Вже заготовлено дерево і залито фундамент.

Церква пророка Іллі в Дорі відігралаважливу роль в історії УГКЦ. З нею пов’язано підпілля Церкви. Тут служив відомий єромонах-студит Порфирій, люди отримували зцілення тілесні та, перш за все – духовні. Ця церква і монастир поруч віддавна є центром паломництва.

Як РІСУ повідомляла, 15 березня цього року церква згоріла.

«Зранку, після Святої Літургії ми вийшли з церкви, — розповідає брат Мирон з місцевого монастиря монахів студитів. – Приблизно за півгодини я побачив з вікна келії ніби з церковної захристії іде дим. Спочатку подумалося, що це десь поблизу щось палять прибиральниці. Вийшовши на вулицю, я переконався, що дим все ж з церкви, покликав настоятеля. Ми побіли до храму, побачили вогонь і зателефонували в пожежну частину. Встигли врятувати два фелони, Євангелію з престолу і Святі Тайни з кивоту. Рятувальники приїхали швидко, але зусилля їх, на жаль, виявилися марними. Вогонь миттєво перекинувся через захристію у святилище і вверх до даху. Оскільки церква була перекрита гонтою — спалахнув купол. Гасити полум’я ще й зашкодив дуже сильний вітер».

Хто винен в трагедії – не відомо. В МНС висловилися про коротке замикання. Але, як стверджує брат Мирон, в тому місці, де з’явилося полум’я, не було ні електричних приладів, ні навіть свічок.

Щодо його версії підпалу то, як каже монах: «За руку ніхто нікого не зловив. Десь за тиждень після того в Канаді теж сталася подібна трагедія з церквою пророка Іллі і загасити пожежу завадив вітер. Можливо це Бог нам засвідчує жертву в такий складний час в Україні. Щоб ми теж чимось жертвували для того, аби в державі був мир і спокій».

Хоча відразу після пожежі від місцевих мешканців звучали припущення, що це був навмисний підпал. І вже тоді парафіяни пообіцяли, що храм-пам’ятку буде відновлено.

Проект відбудови храму в ДоріНовий храм також буде на честь пророка Іллі. Архітектором сакральної споруди є Роман Сулик зі Львова.

Зусиллями благодійників, влади зібрано кошти, закуплено матеріали. Також повністю завершено всі необхідні бетонні роботи – вже є фундамент майбутнього храму. Зараз він більший і розміщений далі від дороги. Нове розташування пояснюють тим, що архітектурні стандарти вимагають відповідної відстані до дороги і житлових приміщень.

Церква буде, як і попередня - з дерева, збудована без єдиного цвяха.

«Хоча матеріали теперішні інші, — каже брат Мирон. – Дерево відрізняється від того, яке було на початку минулого століття. Тому не знаємо як воно вийде. Але сподіваємось, що добре. Зараз те дерево, що підготували, тримаємо до наступної весни – має природно висихати, бо якщо будувати відразу, то скрутиться. То з Божою допомогою зведемо нову гарну церкву».

Фундаменти під нову церкву

Фундаменти під нову церкву