• Головна
  • Новини
  • Мусульмани Криму відновлюють мечеть 16 століття в с. Сінекаменка...

Мусульмани Криму відновлюють мечеть 16 століття в с. Сінекаменка

03.11.2014, 09:49
Мусульмани Криму відновлюють мечеть 16 століття в с. Сінекаменка - фото 1
Духовне управління мусульман Криму закликає мусульман не залишатися байдужими і допомогти зберегти мечеть 16 століття в с. Сінекаменка.

У старовинній мечеті с. Сінекаменка (іст. Назв. Кокташ) Білогірського (іст. Назв. Карасубазарського) району ведуться ремонтно-реставраційні роботи. За словами найстаріших жителів села, мечеть була побудована в 16 столітті, проте, архівних даних, які підтвердили б цю інформацію, не знайдено. Збереглася лише напис на міхрабі мечеті, яка свідчить про те, що останній раз ремонт в культовій споруді проводився в 1895 році (1312 по Хіджре).

мечеть.jpg

Як повідомляє прес-служба ДУМК, в жовтні поточного року мусульмани села своїми зусиллями почали відновлювати будинок Аллаха. В першу чергу, тут провели роботи зі зміцнення стін, закладки вікон, так як більша частина черепичної даху зруйнована, стіни будівлі сильно занепали, зруйновані віконні прорізи.

Мінарет мечеті не зберігся до наших днів, також немає ніяких матеріалів, або фотографій, які допомогли б відновити колишній вигляд мінарету. З однієї сторони мечеті є площадка, яка примикає до стіни, яка, на думку будівельників, і була основою мінарету. На цьому місці будівельники підготували фундамент майбутнього мінарету.

Один з ініціаторів відновлення мечеті, мешканець села Сінекаменка Сейран Керімов розповів, що фінансова допомога на реставрацію старовинної мечеті надходить з усього Криму, підприємці та просто небайдужі люди охоче відгукуються, приїжджають і залишають гроші. Також збір коштів організувало  Духовне управління мусульман Криму на одному з п'ятничних намазів, в результаті чого, на відновлення мечеті с. Сінекаменка було передано 54 тис. руб.

Однак, для повного завершення ремонтно-будівельних робіт коштів недостатньо, основні витрати потрібні на зведення даху мечеті. Духовне управління мусульман Криму закликає мусульман не залишатися байдужими і допомогти зберегти мечеть 16 століття в с. Сінекаменка.