• Головна
  • Новини
  • Мусульмани Криму хочуть відновити стародавній палацовий комплекс калги-султана...

Мусульмани Криму хочуть відновити стародавній палацовий комплекс калги-султана

28.11.2013, 11:14
Духовне управління мусульман Криму має намір відновити пам'ятник культури кримських татар - палацовий комплекс калги-султана в Акмесджиті (Сімферополі), датований кінцем XV - початком XVI ст. Робота в цьому напрямку ведеться Муфтіятом вже близько 10 років.

Духовне управління мусульман Криму має намір відновити пам'ятник культури кримських татар - палацовий комплекс калги-султана в Акмесджиті (Сімферополі), датований кінцем XV - початком XVI ст. Робота в цьому напрямку ведеться Муфтіятом вже близько 10 років, повідомляє прес-служба ДУМК.

Упродовж цього часу до міськради Сімферополя багаторазово прямували звернення з проханням виділити землю по вул. Воровського, де розташовувалася резиденція калга-султана (другої за значимістю після хана особи в державній єрархії Кримського ханства), для подальшого відновлення комплексу. Проте прохання Муфтіятуй до нині залишаються непочутими чиновниками.

Відзначимо, що, згідно з історичною довідкою, посаду «калга - султана» започаткував кримський хан Менглі Герай I (1467, 1469-75, 1478-1515). Калган обирався, як правило, серед молодших родичів новообраного хана - з числа його братів, синів чи племінників. Резиденцією калги було місто Акмесджіт. Палац другого за рангом державного чиновника періоду Кримського ханства - калга-султана розташовувався в південно-західній частині Акмесджита, в районі нинішньої Петровської балки по вул. Воровського.

Час будівництва палацу невідомий, імовірно, остання чверть XV - початок XVI в. За описами другої половини XVII в., палац складався з 200 приміщень з численними кімнатами, в тому числі, для проведення засідань дивана ради). Поряд знаходилися кухонний комплекс та приміщення для палацової охорони. На широкій площі перед палацом розташовувалася мечеть, побудована в кінці XV - початку XVI ст . кримським ханом Менглі Гераєм I (пом. 1515).

Проіснувавши близько 300 років, палац калги-султана зруйнували у перші ж роки анексії Криму в 1783 р. Аналогічна доля, судячи з усього, спіткала і стародавню мечеть Менглі Герая - одна з найбільш ранніх споруд середньовічного Акмесджита.

З кінця XVIII в. на території палацу розташовувався пивоварні, пізніше - пивоварний завод Вайсборд. Зберігся з ханських часів фонтан під ім'ям «Петровського», який активно використовували у громадських цілях.

Археологічні дослідження на території палацового комплексу та мечеті не проводилися.

Враховуючи величезну історичну значимість інституту калгайства для історії Криму, і зокрема, міста Сімферополя, в Духовному управлінні мусульман Криму вважають за необхідне проведення археологічних розкопок на території розташування колишнього палацу калга - султана і мечеті Менглі Герая I, з подальшою музеєфікацією всього об'єкту.