• Головна
  • Новини
  • У Львові не можуть знайти фірму, яка б замінила дах на храмі ХІХ століття...

У Львові не можуть знайти фірму, яка б замінила дах на храмі ХІХ століття

28.10.2013, 09:48
У Львові не можуть знайти фірму, яка б замінила дах на храмі ХІХ століття - фото 1

Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради шукає підрядника, який виконав би заміну даху на церкві ХІХ століття – храмі святого Івана Золотоустого, що на вул. Лисенка, 43. Роботи складні та дорогі, тому наразі уже дві фірми відмовились братись за цей об’єкт у борг, а ще одна – роздумує.

untitled-s.jpgУправління охорони історичного середовища Львівської міської ради шукає підрядника, який виконав би заміну даху на церкві ХІХ століття – храмі святого Івана Золотоустого, що на вул. Лисенка, 43. Роботи складні та дорогі, тому наразі уже дві фірми відмовились братись за цей об’єкт у борг, а ще одна – роздумує. Про це ZAXID.NET повідомила начальник управління Лілія Онищенко.

Зазначимо, на сесії Львівської міськради 24 жовтня депутат Валерій Веремчук сказав, що в бюджеті Львова на 2013 передбачено 600 тис. грн на ремонт даху храму Івана Золотоустого. Однак досі, з його слів, не відбувається жодних ремонтів.

Лілія Онищенко натомість повідомила, що зараз проходить експертиза проектної документації на такі роботи.

«Це питання ще тижня часу. Справді, 600 тис. передбачено. Та, на жаль, дуже складно знайти виконавця робіт, оскільки там є покриття даху сланцем. А сланець в нас не виготовляють, його треба закупити у Словаччині, як ми раніше його купували для палацу Потоцьких. І жодна фірма не хоче взяти на себе зобов’язання закупити за власний кошт цей сланець, аби потім їм ці кошти повернули з бюджету», – сказала чиновниця.

Вона, щоправда, зауважила, що є попередня домовленість з фірмою «Львівміськбуд», однак фірма ще вагається.

«Крім того, дах дуже складний. А ті 600 тисяч – це фінансування не на весь дах. Адже там є храм і монастир, ми починаємо з храму – з сигнатури, тобто, з верхньої вежі. За 600 тис. грн ми зможемо зробити тільки третину даху храму», – сказала Лілія Онищенко.

Нагадаємо, при прийнятті бюджету розвитку Львова на 2013 рік Львівська міська рада заклала 600 тис. грн на ремонт даху цього храму.

Як інформує Центр міської історії Центрально-Східної Європи з посиланням на краєзнавця Ігоря Мельника, церква Івана Золотоустого – колишній монастир Францисканок Найсвятішого Причастя і костел Найсвятішого Серця Ісуса. Комплекс храму і монастиря є пам’яткою архітектури місцевого значення, охоронний № 1624. Основні споруди церкви будовані у 1877-1889 роках у поєднанні неороманського, неоготичного і аркадового стилів за проектом Юліана Захаревича.