• Головна
  • Новини
  • Спадщину ЮНЕСКО Херсонес забудовують приватними спорудами...

Спадщину ЮНЕСКО Херсонес забудовують приватними спорудами

13.09.2013, 11:08
Спадщину ЮНЕСКО Херсонес забудовують приватними спорудами - фото 1
Двометровим парканом обнесено 22 сотки науково цінної землі. За огорожею видно, як зводиться щонайменше триповерхова споруда. Працює кран та з десяток будівельників.

Херсонес.jpgНаціональний заповідник, всесвітню спадщину ЮНЕСКО – Херсонес Таврійський – забудовують приватними спорудами. В охоронній зоні пам’ятки безпосередньо на території прадавнього некрополя зводять триповерхівку. Фахівці встановили: будівництво відбувається без наявності дозвільних документів.

Науковий співробітник відділу середньовічної історії Національного музею «Херсонес Таврійський» Роман Смірнов зазначає: «Некрополь – це одне з найважливіших джерел, завдяки якому ми отримуємо інформацію в археологічному плані. Там можуть бути і ґрунтові могили, підбої. На жаль, ми втрачаємо цю інформацію: якого роду могили, хронологію».

Будівництво ведеться на території охоронної зони Херсонесу. Двометровим парканом обнесено 22 сотки науково цінної землі. За огорожею видно, як зводиться щонайменше триповерхова споруда. Працює кран та з десяток будівельників.

«У цій зоні в принципі нічого будувати не можна, крім музейних об’єктів, виставкових павільйонів – всього, що стосується обслуговування музейної справи», – додає прес-секретар Національного музею «Херсонес Таврійський» Олександр Скрипниченко.

Законність будівництва перевіряє прокуратура. За наявною інформацією, на цю ділянку мають держакти троє містян. Кожен датований 2010 роком – це на рік раніше, ніж з’явився наказ Мінкультури про охоронну зону Херсонесу. Втім, наявність держакту ще не дає власникам права на забудову, констатують у прокуратурі. Для цього потрібен дозвіл того ж Мінкульту та висновки про відсутність тут історичної спадщини від археологічної експедиції Херсонесу, якого забудовник не отримав, як і дозволу від інспекції архітектурно-будівельного контролю.

Начальник інспекції архітектурно-будівельного контролю Севастополя Дмитро Козлов повідомив: «У єдиному реєстрі зареєстрованих об’єктів за даними адресами не реєструвалися ці об’єкти як для початку будівництва. На сьогоднішній день будівництво ведеться в Україні декларативним методом, шляхом подачі повідомлення до інспекції. Таких повідомлень за даними адресами до інспекції не надходило».

«За результатами перевірки та отримання всіх документів прокуратурою, в тому числі із залученням всіх контролюючих органів, будуть вжиті заходи прокурорського реагування. Також буде заявлено позови про знесення у разі, якщо це самовільне будівництво», – запевнив в. о. прокурора Гагаринського району Севастополя Валерій Вегеш.

Результати перевірки будівництва прокуратура обіцяє оприлюднити найближчим часом, передає 5 канал.