• Головна
  • Новини
  • У Львові експонують відреставровані срібні підсвічники, келихи та корону на Тору...

У Львові експонують відреставровані срібні підсвічники, келихи та корону на Тору

30.08.2013, 10:47
У Львові експонують відреставровані срібні підсвічники, келихи та корону на Тору - фото 1
Відвідувачі мають змогу побачити щити і корону на Тору, підсвічники, канделябри, келихи, бсамім завдяки шестирічній копіткій роботі художника-реставратора Олександра Павлюка.

vystavka-s.jpgВідреставроване ритуальне юдейське срібло, яке служило неодмінним атрибутом під час відзначення свят,  28 серпня представили у Львівському музеї історії релігії. Відвідувачі мають змогу побачити щити і корону на Тору, підсвічники, канделябри, келихи, бсамім завдяки шестирічній копіткій роботі художника-реставратора Олександра Павлюка.

Про це повідомляє ІА ZIK.

Виставка, на якій представлено юдейське срібло, називається «До і після». Таку назву обрали невипадково, адже окрім самих експонатів тут можна побачити світлини, де зображене срібло до того, як з ним почав працювати Олександр Павлюк. Відвідувачі музею мають змогу наочно оцінити, як час за кілька століть зруйнував предмети, а також роботу реставратора.

«Це була дуже складна і проблематична робота. Процес реставрації сам по собі дуже складний. Наприклад, срібна корона на Тору робилася майже два роки. Є ще кілька складних, з точки зору реставрації, речей. З ними було складно працювати, але досить цікаво», – розповів Олександр Павлюк.

Він відзначив, що заслуга відновлення експонатів не лише його, а й цілої команди музейників та істориків.

«Це, дійсно, пройшло через мої руки, але якби історики, музейники не співпрацювали з реставраторами, то б нічого не було. Це заслуга всього колективу нашого музею», – підкреслив Олександр Павлюк.

Виставку відкрили у відновленій залі, де колись була трапезна.

«Символічно, що поруч є юдейські ритуальні предмети й християнські стінописи. Століттями ці артефакти існували поруч одне біля одного: церкви стояли по сусідству із синагогами, костелами. Люди жили спокійно, багато чого один в одного вчилися, працювали разом і творили культурні цінності», – зазначив директор музею Орест Малич.