• Головна
  • Новини
  • Посольство США допоможе реставруварти дерев’яну церкву святого Юра у Дрогобичі...

Посольство США допоможе реставруварти дерев’яну церкву святого Юра у Дрогобичі

30.08.2013, 10:12
Посольство США допоможе реставруварти дерев’яну церкву святого Юра у Дрогобичі - фото 1

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт 2 вересня вручить грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини громадській організації «Інститут міста Дрогобича» та музею «Дрогобиччина» на реалізацію проекту реставрації та збереження автентичних фресок видатної української історичної та мистецької пам’ятки – дерев’яної церкви Святого Юра.

ghhj.jpgПосол США в Україні Джеффрі Пайєтт 2 вересня вручить грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини громадській організації «Інститут міста Дрогобича» та музею «Дрогобиччина» на реалізацію проекту реставрації та збереження автентичних фресок видатної української історичної та мистецької пам’ятки – дерев’яної церкви Святого Юра.

Дрогобич – перше місто поза Києвом, яке Джеффрі Пайєтт офіційно відвідає після прибуття в Україну в якості посла. Вручення послом Пайєттом гранту на реставрацію української пам’ятки, внесеної до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, підкреслює висловлену ним у відеозверненнях до українців зацікавленість у поглибленому вивченні історії, культури та традицій України. Про це повідомляє ЗІК з посиланням на прес-службу посольства США в Україні.

Церемонія відбудеться за участі міського голови Дрогобича Олексія Радзієвського, директора музею «Дрогобиччина» Алли Гладун та директора «Інституту міста Дрогобича» Михайла Лужецького.

Нагадаємо, церква Святого Юра в Дрогобичі внесена у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році як один з найвидатніших шедеврів дерев’яної архітектури всесвітнього значення кінця XV – початку XVI століть. Інтер’єр церкви-музею розписаний унікальними фресками, композиціями та декоративними мотивами, що зберегли свою неповторну художню цінність та розкривають важливі історичні події та життя і побут мешканців середньовічних галицьких міст. Живопис народних майстрів, кожен з яких у різні роки перебудов міг давати певну свободу своїй творчій фантазії, надає споруді яскравої самобутньої індивідуальності.

Аварійний стан дерев’яної споруди та стінопису вимагає невідкладного проведення реставраційних робіт. Перемігши у міжнародному конкурсі, цей проект отримав грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини, що допоможе виконати рятувальні заходи і надасть можливість зберегти пам’ятку в її історичній та мистецькій неповторності. У 2013 році в конкурсі взяли участь 149 проектів-фіналістів із багатьох країн світу. Переможцями було обрано 46 проектів, з них 6 європейських, серед яких і дрогобицький.

З 2001 року Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини надав фінансову підтримку понад 750 проектам збереження культурних об’єктів у понад 120 країнах. Понад $40 мільйонів доларів, які сукупно вкладено у ці проекти, демонструють повагу Сполучених Штатів до культурної спадщини інших країн.