• Головна
  • Новини
  • Прикарпатську церкву зі списку ЮНЕСКО врятували від шкідників...

Прикарпатську церкву зі списку ЮНЕСКО врятували від шкідників

03.07.2013, 10:10
Прикарпатську церкву зі списку ЮНЕСКО врятували від шкідників - фото 1
Церква Зіслання Святого Духа в місті Рогатині входить до переліку 8 ​​українських храмів, які зачислені до списку ЮНЕСКО.

Рогатин.jpegДерев'яну церкву Зіслання Святого Духа в Рогатині, яка є філією Музею мистецтв Прикарпаття і нещодавно увійшла до списку ЮНЕСКО, врятували від жуків-короїдів, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Newsru.

"Ми виділяли 60 тисяч гривень на проведення біохімічного дослідження церкви. Короїди знищували зсередини деревину храму і руйнували іконостас. Після біохімічного дослідження ми реставрували іконостас,  ікони і зберегли церкву", – зазначив начальник Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Володимир Федорак.

Він сказав, що кошти на реставраційні роботи дерев'яного храму були направлені в рамках реалізації обласної програми "Культура Івано-Франківщини" і з благодійних внесків громади Прикарпаття. Ще 500 тисяч гривень були виділені з державного бюджету на перекриття храму, додав Федорак.

За його словами, щоб зберегти церкву Зіслання Святого Духа, потрібно ще більше 3 мільйонів гривень, адже біохімічні дослідження та реставраційні роботи необхідно проводити кожні 2-3 роки.

Святодухівську церква в Рогатині датують XVI століттям. Але вчені припускають, що вона старша щонайменше на 100 років. Сьогодні біля храму припинені поховання. Двічі на рік його відкривають для богослужінь.

Церква Зіслання Святого Духа в місті Рогатині входить до переліку 8 ​​українських храмів, які зачислені до списку ЮНЕСКО.