• Головна
  • Новини
  • Унікальний дерев’яний костел з Язлівчика перевезуть до Львова...

Унікальний дерев’яний костел з Язлівчика перевезуть до Львова

07.02.2013, 12:01
Унікальний дерев’яний костел з Язлівчика перевезуть до Львова - фото 1
Унікальну пам’ятку – дерев’яний костел з села Язлівчик перенесуть до Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». Таке рішення прийняла розширена вчена рада музею разом з представниками громадськості.

Костел в ЯзлівчикуУнікальну пам’ятку – дерев’яний костел з села Язлівчик перенесуть до Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» у Львові. Таке рішення прийняла розширена вчена рада музею разом з представниками громадськості. Про це повідомляє сайт Львівської міської ради.

Начальник управління культури ЛМР Ірина Подоляк зазначила, що музей запропонував виконавцеві проекту від Гданської Політехніки місце під встановлення костелу.

«Рішення музейчиків та адміністрації музею є зрілим, професійним і правильним. Це є унікальна дерев’яна споруда. Якщо її не музеїфікувати, вона пропаде. Довкола цього проекту є багато спекуляцій, багато маніпуляцій. Ми не допустимо маніпуляцій, бо вони не мають нічого спільного зі збереженням культурної спадщини, яка є нашою спільною спадщиною», — сказала вона.

Між Музеєм народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» та Національним інститутом історичної спадщини при Міністерстві культури Республіки Польща, як відомо, зараз обговорюється можливість широкої угоди про співпрацю.

«Оскільки в Україні проблеми з фінансами, ми мусимо використовувати будь-які міжнародні гранти, фонди, проекти собі на користь, аби вчити наших людей, аби відновлювати наші пам’ятки. Тому така угода готується. Коли вона буде підписана – це питання кількох місяців. Це дуже важливо для працівників нашого музею, який є одним з найкращих в Україні та Східній Європі», – додає Ірина Подоляк.

Довідка: дерев’яний костел у Язлівчику під Бродами збудувано у 1936 році. Це один із небагатьох храмів у нетиповому для наших теренів стилі модерн, які збереглися на території України. В радянські часи тут був склад і магазин. До нашого часу костел ледь дожив, адже в селі не залишилося римо-католицької громади. Доглядати за храмом немає кому, а спонсорам реставрація вартістю понад мільйон гривень не по кишені.

Детальніше про пам'ятку на сайті "Дерев'яні храми України"