• Головна
  • Новини
  • Глава УПЦ (МП) Митрополит Володимир і Патріарх Кирил проти будівництва нового храму на фундаменті Десятинки...

Глава УПЦ (МП) Митрополит Володимир і Патріарх Кирил проти будівництва нового храму на фундаменті Десятинки

17.01.2013, 12:01
Глава УПЦ (МП) Митрополит Володимир і Патріарх Кирил проти будівництва нового храму на фундаменті Десятинки - фото 1
Головний архітектор Києва, начальник ГУ містобудування та архітектури КМДА Сергій Целовальник заявив, що проти будівництва на фундаменті Десятинної церкви нового храму виступають не лише професійно-наукові кола, а й сам Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Володимир.

desyat_cerkva.jpgГоловний архітектор Києва, начальник ГУ містобудування та архітектури КМДА Сергій Целовальник заявив, що проти будівництва на фундаменті Десятинної церкви нового храму виступають не лише професійно-наукові кола, а й сам Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Володимир, повідомляє"Релігія в Україні".

Про це Сергій Целовальник заявив в інтерв’ю столичній муніципальній газеті "Хрещатик". Відповідаючи на запитання журналістів "чи з’явиться на фундаменті Десятинної церкви новий храм?", головний архітектор Києва відповів:  

— Я категорично проти цього неможливого за визначенням будівництва. Ми не маємо права марнувати те, що було збережено протягом століть, а саме: археологічні артефакти залишків фундаментів Десятинної церкви. Щоб їх музеєфікувати і зберегти, достатньо спорудити легкі та надійні конструкції. Ініціатори ж будівництва храму-новоділу пропонують створити над залишками фундаментів простір нібито музею, де можна оглядати оригінальні археологічні артефакти, а над ним звести нову будівлю і назвати її “Десятинна церква”, якої, до речі, з 996 року (від часу побудови Володимиром Великим) ніхто не бачив: ані креслень, ані малюнків храму чи його руїни, на превеликий жаль, історія не зберегла.

За словами С. Целовальника, для новобудови зазначеного новоділу треба створити відповідну основу, яка має спиратись на, як мінімум, 54 пальових кущі (в кожному по чотири палі діаметром по 620-820 мм — 6 кв. м кожна). 

— Не треба бути будівельником, аби зрозуміти, що від старовинних фундаментів нічого не залишиться... До речі, Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Володимир, у якого я мав честь бути на аудієнції, благословив не будувати храм саме на цьому місці, — підсумував відповідь головний архітектор Києва.

Нагадаємо, що недавно директор Інституту археології НАН академік Петро Толочко озвучив точку зору Патріарха Кирила на питання будівництва Десятинної церкви: «Я розмовляв з Патріархом Кирилом і запитав його, як він ставиться до подібного відновлення. З цього приводу Патріарх відповів: "Якщо ми точно не знаємо, якою вона була, то відновлювати її не варто, тому що це буде кітч, а не пам'ятник"».

У той же час керівництво Десятинного монастиря УПЦ (МП) продовжує лобіювати в державних органах відновлення Десятинної церкви. Зокрема, представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко ініціював відповідний законопроект.