• Головна
  • Новини
  • Мусульмани на кладовищі у Мамут-Султані відкриють ритуальний комплекс...

Мусульмани на кладовищі у Мамут-Султані відкриють ритуальний комплекс

07.12.2012, 14:36
Мусульмани на кладовищі у Мамут-Султані відкриють ритуальний комплекс - фото 1
У Криму в селі Мамут-Султан на мусульманському кладовищі незабаром відкриється ритуальний комплекс. У його створенні і в облаштуванні беруть участь всі мусульмани - жителі сіл Салгирської долини.

ritualnii-kompleks-na-musulmanskom-kladbische-v-djolmane-small-21333.jpgУ Криму в селі Мамут-Султан на мусульманському кладовищі незабаром відкриється ритуальний комплекс. У його створенні і в облаштуванні беруть участь всі мусульмани - жителі сіл Салгирської долини. Про це повідомляє сайт QHA.

За словами голови Мамут-Султанского/Добровського місцевого меджлісу, депутата сільради Ібраїма Абдуллаєва, комплекс вже побудований, але він ще потребує доопрацювання.

«Стіни викладені, дах покритий металочерепицею, у верхній частині вікна металопластикові, арочні, внизу теж вже є вікна, двері встановлені. Потрібно ще поштукатурити стіни, провести, внутрішню обробку. Встановимо також огорожу цвинтаря», - зазначив він.

Ідея будівництва нового ритуального комплексу на місці старого в селі Мамут-Султан належить місцевому муллі Сейтмемет-ага Мамудові.

Його почали споруджувати в березні цього року і у будівництво комплексу вкладено вже понад 100 тисяч гривень. Муфтіят Криму замовив для ритуального комплексу символіку (півмісяць) з Туреччини. Зараз вона перебуває в Києві, звідки її привезуть до Криму.

Як розповів глава Мамут-Султанського місцевого меджлісу, сільська рада намагалася перешкоджати створенню комплексу, однак після втручання Муфтіяту проблему вирішили.

«Раніше там (на кладовищі, - авт.) стояли якісь «халабуди». Місцеві жителі її демонтували, зробили хороший комплекс, «Абдал в мініатюрі», 7,5 м на 7,3 м. Тепер там буде приміщення для доглядача кладовища, для інструментів, надання ритуальних послуг, для зручності місцевого мусульманського населення», - зазначив він .

За інформацією голови місцевого меджлісу Ібраїмова Абдуллаєва, мусульманське кладовище в селі Мумут-Султан Акмесджітского району створено в 1991 році. Воно розташоване біля християнського кладовища.

Мусульманське кладовище довгий час перебувало в жалюгідному стані. Сьогодні в його благоустрої беруть участь місцеві жителі, підприємці - представники 10-12 сіл Салгирской долини, де мешкає 7,5-8 тисяч кримських татар.