• Головна
  • Новини
  • У Києво-Печерському заповіднику розробляють План управління об'єктом всесвітньої спадщини та План організації території...

У Києво-Печерському заповіднику розробляють План управління об'єктом всесвітньої спадщини та План організації території

16.11.2012, 09:50
У Києво-Печерському заповіднику розробляють План управління об'єктом всесвітньої спадщини та План організації території - фото 1

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику тривають роботи над розробкою Плану управління об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська лавра» та Планом організації території Заповідника.

Заповідник_2.jpgУ Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику тривають роботи над розробкою Плану управління об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська лавра» та Планом організації території Заповідника.

Так, для розроблення Плану управління об’єктом або менеджмент-плану створена робоча група під керівництвом Генерального директора Заповідника Любомира Михайлини. До складу групи увійшли Перший заступник генерального директора Валерій Панченко (заступник голови робочої групи), Заступник генерального директора з наукової роботи Валентина Колпакова, Учений секретар Наталія Горська, Головний художник Микола Кучерук, Головний архітектор Олександр Романченко, начальник наукового відділу координації проектних робіт та архітектурно-археологічних досліджень Тетяна Ткаченко, начальник науково-дослідного відділу охорони пам’яток Яна Преображенська, начальник наукового відділу міжнародного співробітництва та протоколу Катерина Єгорова та провідний науковий співробітник відділу міжнародного співробітництва та протоколу Дарина Недзельська.

Як повідомила РІСУ прес-секретар заповідника Марина Ситник, робочою групою вже розроблена та схвалена структура Плану управління об’єктом. На підставі затвердженої структури буде опрацьований та переданий на розгляд Вченої ради Києво-Печерського заповідника власне менеджмент-план. Про це повідомив Головний архітектор Заповідника Олександр Романченко.

«У своїй роботі над структурою Плану управління ми спирались, у першу чергу, на світовий досвід. Так, ми сконтактувалися з нашими колегами із відповідних європейських структур, зокрема, з Національного інституту спадщини Республіки Польща. Польські колеги надали нам методичну допомогу –  практичний посібник по створенню документів такого типу, – розповів Головний архітектор. – Менеджмент-план буде спільним для Заповідника і Софії як єдиного об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наразі заповідники створюють концепції Плану управління, а згодом ці напрацювання будуть зведені. Зараз ми постійно спілкуємось з колегами із Софії з цього приводу».

За словами пана Романченка, менеджмент-план включає у себе заходи з охорони, вивчення та популяризації об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, міжнародну, фінансову діяльність тощо.

Крім того, на сьогоднішній день у Києво-Печерському заповіднику у стадії розробки знаходиться План організації території. Необхідність його створення зумовлена як повсякденною практичною діяльністю Заповідника, так і вимогами національного законодавства та міжнародних пам’яткоохоронних актів, оскільки він є основою для Плану управління об’єктом всесвітньої спадщини.

Нещодавно Науково-дослідним проектним інститутом містобудування, який став переможцем конкурсних торгів щодо закупівлі послуг з розроблення Плану організації території Заповідника, було представлено перший етап робіт. Він включає у себе історико-архітектурний опорний план, концепцію меж буферної зони та схеми інженерних мереж і комунікацій з аналізом їхнього стану.