Церква св. Петра і Павла у Львові матиме 3D модель

08.08.2012, 11:06
Церква св. Петра і Павла у Львові матиме 3D модель - фото 1
В результаті проведення фотограмметрії у церкві св. Петра і Павла – фіксації усіх стінописів з використанням комп’ютерних технологій – буде створена її 3D модель. Її представлять восени цього року.

костел єзуїтів у Львові - церква Петра і ПавлаВ результаті проведення фотограмметрії у церкві св. Петра і Павла – фіксації усіх стінописів з використанням комп’ютерних технологій – буде створена її 3D модель. Її представлять восени цього року. Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

«Закінчився певний етап робіт у храмі, - каже начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. - Проводилась інвентаризація, непроста, фотограмметрія, виконувалось лазерне сканування інтер’єру і в результаті цього ми отримаємо 3D–модель храму, по якому можна буде «походити» віртуально. Поки що таку модель ми бачили тільки у чорновому варіанті. А також отримано докладні обміри інтер’єру, докладні параметри кожного з фрагментів інтер’єру храму, на підставі яких можна буде робити докладну проектну документацію як на реставрацію стінопису, так і загалом на реставраційно-відновлювальні роботи храму».

Роботи з фотограмметрії проводились спільно з Академією красних мистецтв Кракова (Польща) і з Університетом мистецтв Клуж-Напока (Румунія). Також допомогла Львівська політехніка, надавши інструменти. У результаті була створена 3D-модель храму, на основі якої можна буде робити наступні кроки щодо реставраційних робіт у храмі. Усі роботи фінансувало воєводство Малопольське і Міністерство культури та національної спадщини Польщі.

До реставраційних робіт планують залучити і студентів.

Нагадаємо, церкву св.Петра і Павла відкрили наприкінці 2011 року після 65-річної перерви. Храм – пам’ятка культури 17 ст., одна з найбільших культових будівель Львова: його довжина – 41 м, ширина – 22,5 м, висота – 26 м.

Протягом 2010-2011 року відремонтовано дах костелу. Із міського бюджету на заміну покрівлі було виділено 1 млн 099 тис. грн.