• Головна
  • Новини
  • На Франківщині костельною монстранцією прикрасили ворота православного храму...

На Франківщині костельною монстранцією прикрасили ворота православного храму

22.06.2012, 11:38
На Франківщині костельною монстранцією прикрасили ворота православного храму - фото 1
У селі Тлумач, що На Івано-Франківщині, на воротах православного храму УАПЦ встановили стару костельну монстранцію як елемент декорації. Така форма оздоблення церкви у римо-католиків викликає щонайменше здивування.

Костельна монстранція на воротах храмуУ містечку Тлумач, що на Івано-Франківщині, на воротах православного храму УАПЦ встановили стару костельну монстранцію як елемент декорації. Така форма оздоблення церкви у римо-католиків викликає щонайменше здивування.

Як інформує сайт Львівської архидієцезії РКЦ в Україні, Монстранція - це літургійне начиння для розміщування в ньому консекрованої гостії (Пресвятих Дарів), для вшанування вірними під час Богослужінь. Монcтрація служить також для благословення вірних Пресвятими Дарами, Євхаристійних Процесій, а особливо Процесії в Урочистість Божого Тіла. Монстранція виставляється також в Божому Гробі для адорації.

Презентована на брамі у с. Кутище монстранція, це збережена «Глорія» з XIX століття з репозиторіюм для гостії.

Священик РКЦ о. Мар’ян Сковира, який помітив і сфотографував це «дивацтво», зауважує, що у репозиторіум нинішні власники храму помістили білу ганчірку на взірець виставлених Пресвятих Дарів у Римо-Католицькій Церкві.

«Варто пригадати, - каже священик, - що кожне літургійне начиння може використовуватися лише до літургійних дійств, а не як зовнішня декорація, чи що, не дай Боже, у цілковито світських цілях. Віримо, що в найближчому часі цей релігійний предмет знайде гідне місце серед інших предметів культу і буде забраний із церковної брами».