Поляки реставруватимуть у Львові церкву Петра і Павла

04.04.2012, 12:37
Поляки реставруватимуть у Львові церкву Петра і Павла - фото 1
У львівському храмі Петра і Павла УГКЦ, який відомий у місті ще як костел єзуїтів, польські фахівці у рамках проекту «Збереження спільної культурної спадщини» проведуть відновлювальні роботи.

храм св. ап. Петра і ПавлаУ львівському храмі Петра і Павла УГКЦ, який відомий у місті ще як костел єзуїтів, польські фахівці у рамках проекту «Збереження спільної культурної спадщини» проведуть відновлювальні роботи. Реставрацію погодилася профінансувати Міністерство культури та національної спадщини Польщі та воєводство Малопольське.

Також 200 тис грн на проведення гідроізоляції закладено у проекті бюджету розвитку Львова на 2012 рік.

Делегація спеціалістів з Польщі, як інформує пресс-служба Львівської міськради, вже оглянула храм і визначила першочергові завдання. Зокрема, вирішено провести фотограмметрію – фіксацію усіх стінописів з використанням комп’ютерних технологій. Як розповів представник Міністерства культури та національної спадщини Польщі Міхал Міхальскі, результати фотограмметрії передадуть Академії мистецтв Кракова, де визначать необхідні види реставраційних робіт і складуть кошторис.

«Інтерес до цього храму викликаний тим, що його відкрили не у 90-х роках, як інші храми у місті, а саме тепер. Він витримав паузу. До інших храмів ми уже звикли, використовуємо їх, а тут щось нове, ще є якась таємниця», - каже начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Керівник управління міськради зауважила, що їхня співпраця з поляками по проекту «Збереження спільної культурної спадщини» триває з 2007 року.

«Ми маємо першочергові завдання – це гідроізоляція і дах. Дах уже частково замінений. Однак над навою протікає. Він у непоганому стані, але є потрапляння вологи. Також ми знаємо, що ринви не відводять воду від фундаментів. Друге – укріпити наявний стінопис, щоб він не осипався. Усім цим роботам має передувати дослідження», - зазначила вона.

Настоятель храму Петра і Павала схвально висловився про ініціативу поляків відновити собор. За його словами, щоб проводити реставрацію, необхідно зробити проектно-кошторисну документацію. ЇЇ вартість становить – 15 млн грн. Але держава коштів на це не дає.

«Мені приємно, що польська сторона виявила бажання зробити ці геометричні знімки розписів храму, що є важливо для нас. Вартість такого проекту теж оцінюється у мільйони гривень. І важливо, що польська сторона цим зацікавилася. Маючи ці знімки я зможу подорожувати по Європі і збирати кошти на реставрацію храму. З цими даними до нас ставитимуться уважніше, це свідчитиме, що ми добре підготувалися до процесу реставрації пам’ятки архітектури 17 століття», - наголосив священик УГКЦ.

Нагадаємо, церкву св.Петра і Павла відкрили наприкінці 2011 року після 65-річної перерви. Храм – пам’ятка культури 17 ст., одна з найбільших культових будівель Львова: його довжина – 41 м, ширина – 22,5 м, висота – 26 м.

Протягом 2010-2011 року відремонтовано дах костелу. Із міського бюджету на заміну покрівлі було виділено 1 млн 099 тис. грн.