На Волині врятували церкву, яка сповзала у річку

22.03.2012, 13:50
На Волині врятували церкву, яка сповзала у річку - фото 1
У волинському селі Кутрів, що в Горохівському районі, журналісти та громада врятували унікальну церкву.

врятований храмУ волинському селі Кутрів, що в Горохівському районі, журналісти та громада врятували унікальну церкву. Про це повідомляє сайт Волинської єпархії УПЦ (МП) з посиланням на «Факти. ICTV».

Церква, яка належить до пам’яток національного значення, почала сповзати в річку 10 років тому. Схил, на якому звели споруду, підмивала вода. Від прірви церкву відділяли лише 5 метрів.

Три роки люди оббивали пороги чиновників, аби ті врятували пам’ятку, втім, лише після втручання журналістів справа зійшла з мертвої точки.

«Цей храм має дуже велику історичну цінність, і через ту цінність люди готові на все, аби врятувати його. Тепер вже є гарантія, що церква буде надійно укріплена», – каже мешканець села Кутрів Юрій Лисичук.

Рятувати святиню почали, щойно виділили гроші. І хоча їх було замало, зволікати не стали. Спочатку завезли 3 тисячі кубометрів ґрунту та укріпили берег. Довелося навіть змінити русло річки, аби вода далі не підмивала схил.

Роботи тривали з вересня. Старожили кажуть, у найближче століття церкві нічого не загрожує.

«Вже найближчих сто чи двісті років воно не розмиє. То дуже добре, що нас почули», ‒ каже Михайло Новосад, староста церкви.

На укріплення церкви витратили понад мільйон гривень. Це лише третина від необхідного, але місцева громада тішиться – люди змогли врятувати святиню. Бо не сиділи, склавши руки, а клопоталися про національне історичне надбання.