• Головна
  • Новини
  • О. Бригинець вимагає повернути Києво-Печерську лавру громаді Києва, щоб уникнути протестів...

О. Бригинець вимагає повернути Києво-Печерську лавру громаді Києва, щоб уникнути протестів

07.02.2012, 09:44
О. Бригинець вимагає повернути Києво-Печерську лавру громаді Києва, щоб уникнути протестів - фото 1

Після приходу до влади В. Януковича Київрада оперативно проголосувала за передачу Києво-Печерської лаври з муніципальної власності до державної. Тепер у Верховній Раді знаходиться проект Закону щодо передачі об’єкту з державної власності до приватної. Це викликає обурення.

Lavra_w.jpgПісля приходу до влади В. Януковича Київрада оперативно проголосувала за передачу Києво-Печерської лаври з муніципальної власності до державної. Тепер у Верховній Раді знаходиться проект Закону щодо передачі об’єкту з державної власності до приватної.

На думку депутата Київради, голови постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця, висловлену у власному блозі, це викликає широкий суспільний негативний резонанс та обурення громадськості, а тому необхідне термінове рішення про долю Києво-Печерської лаври, щоб уникнути конфлікту в суспільстві.

«Міністр культури М. Кулиняк заявив, що Лавра не буде передана до приватної власності, і я підтримую таку позицію. Але будемо щирими: рішення Верховної Ради ніяк не залежить ні від мене, ні від Міністра. Ляльководи знаходяться на Банковій. Сьогодні існує єдиний спосіб як не допусти передачу Лаври в приватні руки – це повернути її до муніципальної власності», – заявив О. Бригинець.

Депутат повідомив, що хоча Київрада й проголосувала за передачу української святині до державної власності, фактично передача не відбулась. В тому числі і через «зникнення» з території Києво-Печерської лаври понад десятка історичних об’єктів-пам’яток.

Отже, юридично не складно призупинити процес передачі об’єкту до державної власності і залишити його в муніципальній. Але для цього треба скасувати відповідне рішення Київради. З іншого боку, для того, щоб відбулась передача святині до державної власності, а потім і до рук приватників (якщо ВРУ прийме відповідне рішення) Київрада повинна прийняти своє злочинне рішення, яким «спише» з переліку пам’яток Києво-Печерської лаври ті самі 10 – 12 об’єктів, в тому числі, припустимо, ківорії Святого Антонія і Святого Феодосія та інші.

«Сьогодні Київ має двох кандидатів на посаду київського міського голови: О.Попова і В. Кличка. Мені як киянину хотілося б почути офіційну позицію цих претендентів з приводу можливої приватизації Лаври, яку готує ВРУ. І про готовність їх офіційно «списати» знищенні об’єкти руками Київради. А головне нам киянам хотілося б дізнатися про плани дій, якщо такі в них є, аби не допустити згаданої приватизації», – наголосив О. Бригинець.

Відтак, голова постійної комісії Київради, член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, член Громадської гуманітарної ради м. Києва, письменник О. Бригинець, звернувся до обох кандидатів з проханням публічно повідомити свою позицію з приводу небезпеки, що нависла над однією з найбільших історико-культурних та духовних цінностей міста Києва. Про це інформує Релігія в Україні.