• Головна
  • Новини
  • Польща та Україна хочуть внести дерев'яні церкви польських і українських Карпат до списку UNESCO...

Польща та Україна хочуть внести дерев'яні церкви польських і українських Карпат до списку UNESCO

11.01.2012, 09:29
Спільна пропозиція Польщі та України має бути складна до кінця січня цього року, це дозволить розпочати процедуру зарахування церков до списку UNESCO ще в 2012 році.

Міністри культури Польщі та України прагнуть внести дерев`яні церкви польського і українського регіону Карпат до списку світової спадщини UNESCO, - поінформувало 9 січня Міністерство культури Польщі. Про це повідомило Польське радіо.

Міністр культури Польщі Боґдан Здроєвський підготував та передав пропозицію в цій справі міністрові культури України Михайлу Кулиняку. Польський урядовець водночас попросив - згідно з відповідними процедурами – скласти необхідні документи до Центру світової спадщини UNESCO в Парижі.

Спільна пропозиція Польщі та України має бути складна до кінця січня цього року, це дозволить розпочати процедуру зарахування церков до списку UNESCO ще в 2012 році,- поінформувало Міністерство культури.

Пропозиція стосується 16 об`єктів: вісім з них знаходиться у Польщі в Підкарпатському та Малопольському воєводствах, а ще вісім в Україні в Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській областях.

Найстаріші дерев`яні церкви, які збереглися на території польських і українських Карпат походять зі зламу XV і XVI століть. Про їх надзвичайність свідчить зокрема розмаїття стилістик і форм, що водночас створює зв`язну цілісність. Саме дерев`яне сакральне будівництво стало визначальною рисою культурної відмінності польських і українських Карпат. Про це інформує УНІАН-релігії.