• Головна
  • Новини
  • ІКОМОС вивчає можливість розширення номінації заповідника «Софія Київська» і включення до Списку ЮНЕСКО Кирилівської та Андріївської церков...

ІКОМОС вивчає можливість розширення номінації заповідника «Софія Київська» і включення до Списку ЮНЕСКО Кирилівської та Андріївської церков

27.10.2011, 10:21
ІКОМОС вивчає можливість розширення номінації заповідника «Софія Київська» і включення до Списку ЮНЕСКО Кирилівської та Андріївської церков - фото 1
З 17 по 22 жовтня експерт Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) Тодор Крестєв перебував в Україні з робочим візитом.

IKOMOC.jpgЗ 17 по 22 жовтня експерт Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) Тодор Крестєв перебував в Україні з робочим візитом. Основна мета візиту – досконало вивчити питання щодо можливості розширення номінації Національного заповідника «Софія Київська» та включення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Кирилівську та Андріївську церкви.  Про це повідомляє прес-служба Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. 

19 жовтня міжнародний спеціаліст відвідав Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник і зустрівся з його генеральним директором Мариною Громовою.

В ході зустрічі експерта приємно здивували позитивні зміни у роботі заповідника, що відбулися з часу  його останнього візиту до Києва (в жовтні 2010 року). Зокрема він відзначив плідну співпрацю між керівництвом Заповідника та керівництвом Києво-Печерського монастиря й схвально висловився стосовно ініціативи уряду підпорядкувати всі об’єкти  культурної спадщини єдиному державному органу – Міністерству культури України.


«В найближчий час я планую вивчити всі нормативні акти стосовно нової системи управління та охорони об’єктів культури та пам’яток архітектури в Україні, - заявив Тодор Крестєв. – Дуже важливо, щоб догляд за культурною спадщиною був систематизований та виконувався єдиним централізованим контролюючим органом».

Особливе значення в діалозі експерт ІКОМОС приділив питанню співпраці між заповідниками. В свою чергу, керівництво Києво-Печерського заповіднику наразі активно  налагоджує зв'язки зі своїми колегами.

«Наш Заповідник завжди відкритий для плідної сумісної роботи з іншими музейними закладами, –відзначила генеральний директор Києво-Печерського заповідника Марина Громова. – Так, 21 вересня 2011 року в рамках святкування 1000-річного ювілею національного заповідника «Софія Київська» відбулося урочисте відкриття виставки «Пам’ятники сакрального мистецтва XV-XIX століть із фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника». Багато з експонатів були виставлені вперше.

Зацікавився Тодор Крестєв і проведенням Благодійних ярмарків на території Києво-Печерського заповідника. Нагадаємо, що перший такий ярмарок, проведений сумісно з Українською Православною Церквою на території Заповідника, відбувся цього року на Великдень. Зараз відбувається підготовка до ярмарку «Три мішечки від Миколая», який пройде з 15 по 19 грудня 2011 року.

«Я вважаю, це дуже добра ініціатива – допомагати таким чином знедоленим дітям-сиротам та інвалідам», - сказав експерт.

Під час свого візиту до Заповідника Тодор Крестєв відвідав Успенський собор, Трапезний храм, а також дуже зацікавився фотовиставкою «Миттєвості історії», яка присвячена 85-річчю з часу заснування Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.