• Головна
  • Новини
  • УПЦ КП: відбудова Десятинної церкви може викликати релігійне протистояння...

УПЦ КП: відбудова Десятинної церкви може викликати релігійне протистояння

24.10.2011, 13:15
УПЦ КП: відбудова Десятинної церкви може викликати релігійне протистояння - фото 1
Єпископи УПЦ КП висловили занепокоєння можливістю зведенням на місці Десятинної церкви у Києві нового храму та передачу його Московській Патріархії.

Фундаменти Десятинної церквиexklusiv.gifЄпископи УПЦ КП висловили занепокоєння можливістю зведенням на місці Десятинної церкви у Києві нового храму та передачу його Московській Патріархії.

Стурбованість духовенства Київського Патріархату, зокрема, викликав зареєстрований 21 вересня у парламенті депутатом фракції Партії Регіонів Юрієм Мірошниченком законопроект  «Про відродження унікального Символу православ’я – церкви Богородиці Десятинної)». Цей документ передбачає, будівництво на місці найстарішого цегляного храму Київської Русі «Національного православного комплексу», до складу якого має увійти Національний музей стародавнього храму і православної культури, а над стилобатною частиною комплексу передбачене відтворення Десятинної церкви.

21 жовтня під час засідання Синоду УПЦ КП єпископи, проаналізувавши законопроект депутата Юрія Мірошниченка, назвали його політичним та висловили «глибоке занепокоєння спробами політиків втрутитися у церковне життя шляхом внесення на користь лише однієї з діючих в Україні конфесій суперечливих законопроектів.»

Синод також нагадав депутатам, що прийняття рішень, які стосуються релігійного життя, повинні узгоджуватися з усіма зацікавленими конфесіями. «Будь-які законодавчі ініціативи, які безпосередньо торкаються життя Церков, повинні попередньо обговорюватися з усіма зацікавленими сторонами. Особливо це стосується законопроектів, які прямо чи опосередковано впливають на взаємовідносини між Київським Патріархатом і Московським Патріархатом в Україні та потенційно можуть викликати загострення релігійного протистояння», — йдеться в ухвалі  Cиноду УПЦ КП.

Десятинна церква зведена наприкінці Х століття Володимиром Великим. На її побудову та утримання князь виділив десяту частину своїх прибутків. Церква також слугувала усипальницею для найвидатніших князів. 6 грудня 1240 року орди хана Батия, захопивши Київ, зруйнували Десятинну церкву.