• Головна
  • Новини
  • У Львові реконструюють третину стінопису Вірменського собору...

У Львові реконструюють третину стінопису Вірменського собору

06.08.2011, 12:29

Українсько-польська група реставраторів працює над відновленням стінопису Яна Генріка Розена західної частини Вірменського катедрального собору Успення Пресвятої Богородиці у Львові. 2/3 стінопису в цій частині собору вдається реставрувати, решту фрагментів реконструюють.

Українсько-польська група реставраторів працює над відновленням стінопису Яна Генріка Розена західної частини Вірменського катедрального собору Успення Пресвятої Богородиці у Львові. 2/3 стінопису в цій частині собору вдається реставрувати, решту фрагментів реконструюють, інформує ZAXID.NET.

Про це 5 серпня під час брифінгу повідомила куратор реставрації стінопису Вірменської церкви, професор Варшавської академії мистецтв Йоанна Черніховська.

Й.Черніховська поінформувала: «Усе, що можна реставрувати, ми реставруємо. Однак є втрачені фрагменти, і тому доводиться проводити реконструкцію. У її виконанні ми орієнтуємося на залишки стінопису, які є, та архівні фотографії. Це, в будь-якому разі, не є нашим художнім вимислом».

Проте, за її словами, оскільки реконструкція сама по собі завжди є дискусійною, ці фрагменти обводять білим штрих-пунктиром, щоб можна було визначити, де оригінал, а де реконструкція.

Й.Черніховська зазначила, що хоча гарантія за контрактом на роботи дається на 3-10 років, відновлений стінопис може бути привабливим впродовж життя цілого покоління. Вона підкреслила, що це залежить не лише від роботи майстрів і матеріалів, а від того, як поводитимуться з пам’яткою - чи буде зберігатися відповідний температурний режим, і чи відвідувачі не будуть затирати стінопис пальцями.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко прокоментувала, що і реставрацію стінопису собору, і реставрацію вівтаря «Голгофа» на його території планується завершити до Євро-2012.