• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) підтримає будь-який проект забудови Десятинки, якщо майбутній храм належатиме лише їй...

УПЦ (МП) підтримає будь-який проект забудови Десятинки, якщо майбутній храм належатиме лише їй

06.07.2011, 11:21
УПЦ (МП) підтримає будь-який проект забудови Десятинки, якщо майбутній храм належатиме лише їй - фото 1

«Наша конфесія веде свою історію від князя Володимира. Так, ми хочемо, щоб цей храм був тієї Церкви, до якої належав князь Володимир. Князь Володимир не належав до Римської Церкви і там не має бути католиків чи навіть греко-католиків. Київський Патріархат з’явився в 90-му році, Автокефальна Церква – на початку ХХ століття», – зазначив прес-секретар УПЦ (МП) протоєрей Георгій Коваленко.

Георгій_Коваленко.JPGУПЦ (МП) готова підтримати будь-який проект забудови території Десятинної церкви. Однак храм на цьому місці повинен бути лише цієї конфесії. Про це повідомив прес-секретар УПЦ (МП) протоєрей Георгій Коваленко, інформує Український тиждень.

«Нашу позицію трошки викривили, коли були всі події навколо Десятинки. Позиція УПЦ з самого початку була однозначною – за те, щоб зберегти пам’ятку, музеєфікувати залишки і за те, щоб на цьому місці звершувалися молитви. Рішення про те, чи буде це над залишками, поруч з ними чи якимось іншим чином мають вирішити спільно державні і церковні органи. Ми будемо вітати будь-який варіант, який дозволить виконувати на цьому місці те, що заповідував князь Володимир – молитися на цьому місці.

Але вибачте, підіть подивіться, що там зараз, там смітник обгороджений парканом. Якщо це приклад того, як зберігаються в нас пам’ятки, то ви мене вибачте», – зазначив отець.

Однак бачити на цьому місці Церква хоче лише храм своєї конфесії.

«Наша конфесія веде свою історію від князя Володимира. Так, ми хочемо, щоб цей храм був тієї Церкви, до якої належав князь Володимир. Князь Володимир не належав до Римської Церкви і там не має бути католиків чи навіть греко-католиків. Київський Патріархат з’явився в 90-му році, Автокефальна Церква – на початку ХХ століття. Тобто вони мають право споруджувати власні храми, але ми раді їх як туристів, гостей і паломників бачити в наших древніх святинях, але не більше. І чекаємо на відновлення єдності українського православ’я, тоді не буде питання, кому має належати те чи інше місце, той чи інший храм», – додав священик.

На запитання, чи збирають кошти на будівництво Десятинного храму, отець стверджує, що ні.

«Ні, ми збираємо кошти тільки на будівництво кафедрального собору, який будуємо на Либідській. Можливо, в отця Гедеона (намісник Свята Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного чоловічого монастиря архімандрит Гедеон (Харон). – Ред.) є якісь благодійники, які будуть цьому допомагати, але на загальноцерковному рівні пожертв на Десятинку не відбувається», – додає священик.

Нагадаємо, архімандрит Гедеон (Харон) стверджував, що на будівництво храму на місці Десятинки планують потратити 100 млн грн.

Спільна моніторингова місія ЮНЕСКО та ІКОМОС, котра вивчила стан збереження пам`яток світового значення в Україні, виступила з негативними рекомендаціями щодо планів української влади збудувати храм на місці фундаменту Десятинної церкви.

За повідомленням ЗМІ, 25 травня близько 23.00 біля фундаменту Десятинної церкви в Києві, де УПЦ Московського Патріархату хоче збудувати храм, почалося вивантаження будівельних вагончиків.

Голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму, депутат від БЮТ Олександр Бригинець у коментарі Тижню заявив, що будь-яке будівництво біля Десятинної церкви наразі незаконне.

19 травня Київська міська державна адміністрація вибрала найкращу концепцію реставрації Десятинної церкви. На засіданні комісія вибрала 2 проекти, і їхнім творчим групам було запропоновано об'єднатися для створення спільного варіанта.