• Головна
  • Новини
  • Художники-іконописці відзвітували про розписані церкви Західної України...

Художники-іконописці відзвітували про розписані церкви Західної України

21.02.2011, 10:19
Львівське мистецьке об’єднання «Кипріян» відзвітувало виставкою за 7 церков на Тернопільщині, Івано-Франківщині та Львівщині, які вони розписували впродовж останніх шести років.

Львівське мистецьке об’єднання «Кипріян» відзвітувало виставкою за 7 церков на Тернопільщині, Івано-Франківщині та Львівщині, які вони розписували впродовж останніх шести років.

Про це на урочистому закритті виставки 17 лютого у Львівському палаці мистецтв повідомив керівник об’єднання Олексій Чередніченко, інформує ЗІК.

Участь у виставці взяли 13 авторів. Були представлені вітражі, ікони, фото стінописів з храмів. Більшість робіт були виконані у популярному зараз стилі, який художники називають візантійським. Із загального фону представлених робіт вирізнялись сучасними конструктивістськими пошуками ікони Дмитра Гордіци та Дмитра Пшеничного, а також робота Мирона Катарана, що була не так сакральною, як філософською алюзією на теологічне значення образу Агнця.

 Олексій Чередніченко розповів, що виставку художники роблять вперше, хоча працюють в команді вже шостий рік поспіль: «Ми в принципі працюємо на об’єктах і це такі польові роботи. А це єдиний такий якби звіт за 6 років діяльності».

Художники з мистецького об’єднання «Кипріян», розмальовуючи церкви, працюють переважно акрилом або темперою. «Загальний проект робить один художник і потім по деталях, по частинах. Кожен з команди розробляє окрему частину, але всі тримаються першого ескізу в кольорах, композиціях, пропорціях», – описав спосіб співпраці в групі куратор виставки.

Більшість членів цього об’єднання є випускниками Львівської національної академії мистецтв, зокрема кафедри сакрального живопису.