• Головна
  • Теми
  • Cтан збереження Софії Київської не викликає занепокоєння — генеральний директор заповідника...

Cтан збереження Софії Київської не викликає занепокоєння — генеральний директор заповідника

31.12.2010, 11:13
Cтан збереження Софії Київської не викликає занепокоєння — генеральний директор заповідника - фото 1
На сьогодні можна констатувати, що стан збереження Софії Київської не викликає занепокоєння — таку заяву зробила генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська.

Софія_Київська_1.gifexklusiv.gifНа сьогодні можна констатувати, що стан збереження Софії Київської не викликає занепокоєння — таку заяву зробила генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська. Вона також додала, що це стосується і всього архітектурного ансамюлю на території столиці.

«Єдиний об’єкт, який сьогодні нас серйозно тривожить – це стан пам’ятки архітектури ХVІІІ ст. Бурси, яку вже понад сорок років орендує Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України… Ситуація стає загрозливою: не через те, що архів-музей не може знаходитись на цій території, а через те, що споруда за ці роки жодного разу не реставрувалась, знаходиться в аварійному стані й потребує комплексної реставрації», — розповіла в інтерв’ю РІСУ Н. Куковальська.

За її словами не має вже жодної загрози і для іншої пам’ятки — Кирилівської церкви — там вдалося виконати великий об’єм робіт: гідроізоляцію фундаментів, осушення стін і благоустрій території. На сьогодні завершуються роботи з ліквідації аварійного стану Андріївської церкви. У цьому контексті гендиректор заповідника наголосила на негативному досвіді співпраці у цьому питанні з УАПЦ, яка на сьогодні використовує храм для богослужінь.

Проблемним питанням для збереження заповідника, як наголосила Н. Куковальська, залишається питання забудови прилеглих до Софії територій.

За словами експерта, проблема полягає не в самій забудові, які часто, за умов дотримання відповідних правил, не є шкідливими. А правила є такими:

– заглиблення фундаментів в підземний простір;

– відповідна висотність;

– стилістика будови, «щоб не порушували історичного середовища, щоби були гармонійні споруди». «Вони не мають повторювати історичну епоху будинків поряд, але стилістично вони повинні бути поєднані. І в деякій мірі колористика має бути теж у відношенні з містобудівничою ситуацією», — наголосила Н. Куковальська.

У заповіднику також створена і працює автоматизована комплексна система моніторингу, за допомогою якої фахівці слідкують за технічним станом будівель, структурою ґрунтів, рівнем ґрунтових вод тощо. Щоб унеможливити такі загрози фахівці уже розробили відповідний проект — проект інженерного захисту території, оскільки існують реальні загрози підвищення рівня ґрунтових вод. Проект внесли до розробленої працівниками заповідника "Державної цільової програми розвитку Національного заповідника "Софія Київська" на 2011-2015 роки". Зараз вона чекає на затвердження чиновників.

Гендиректор заповідника також повідомила, що невдовзі Софія Київська відкриє ще одну сенсацію: в одному з приділів храму розкривають фреску ХІ століття і віконницю ХІ століття зі шклом, переносячи в інше місце фреску ХІІ століття, якою замалювали попередню.

Серед планів дирекції заповідника — створення Опікунської ради заповідника, розробка та вдосконалення різноманітних екскурсійних проектів, проектів з популяризації святині із з-алученням найновіших розробок техніки.

Про все це читайте у спеціальному матеріалі РІСУ.