У Розгадові на Тернопільщині ремонтують столітній дерев’яний храм

У Розгадові на Тернопільщині ремонтують столітній дерев’яний храм - фото 1
У карпатському стилі оновлюють дерев’яну церкву святої Параскевії П’ятниці УГКЦ в селі Розгадів Зборівського району Тернопільської області, де народився український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик і громадський діяч Роман Купчинський.

Оновити храм до відзначення сотої річниці від його будівництва — рішення усієї громади, розповів кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу парох Розгадова отець Іван Гавдяк.

“Розповідали старші люди, що коли будували церкву, парафіяни продавали поля, худобу, і жертвували на цю справу. Звісно, що важко, адже робимо ремонт так, щоб храм простояв ще сто років, але люди в селі один одного заохочували і на кожній літургії ми молилися за успіх ремонту,” – говорить парох.

Тепер Розгадів — невелике село на 115 дворів. Значна частина жителів — літні люди, натомість молодь поступово переїздить у міста. Одначе ані економічні, ані якісь інші труднощі не завадили віруючим оновити те, що будували їхні діди і бабусі.

“Люди домовилися зібрати по 500 гривень з кожного. З деяких садиб виходило і по 2000-2500 тисячі гривень. Допомагають і вихідці з Розгадова, які в селі уже не живуть,” – продовжує отець І. Гавдяк.

Спочатку представники громади їздили, дивилися на різні, уже відновлені, церкви. Біля Івано-Франківська побачили церкву, яку робили майстри із Верховинського району. Цей варіант і підійшов.

Отож спершу на церкві Параскевії П’ятниці направили хрести, які з часом уже похилилися. Потім майстри взялися оновлювати усі 36 вікон і зовнішню обшивку: дошки замінили на гонту. Нижній ярус храму ззовні оздобили фельцбрусом і, зрештою, обшивку опрацювали спеціальним восковим покриттям, яке підкреслює структуру дерева і захищає його від руйнування. Окрім того, всі дерев’яні елементи просякнуті антисептиками.

“Зараз парафіяни вирішують, як оновити середину храму. Можливо, це буде розпис, а може — дерев’яна оббивка, на яку повішаємо образи. Окрім того, будуть поправляти дзвіницю,” – каже священик.

Дзвіниця, як і церква, стоїть на високому пагорбі над долиною річки Золота Липа. Ця споруда теж старовинна. Усі роботи у Розгадові планують завершити у 2011 р., адже саме тоді відзначатимуть столітній ювілей храму.

У Розгадові на Тернопільщині ремонтують столітній дерев’яний храм - фото 56096
У Розгадові на Тернопільщині ремонтують столітній дерев’яний храм - фото 56097
У Розгадові на Тернопільщині ремонтують столітній дерев’яний храм - фото 56101
У Розгадові на Тернопільщині ремонтують столітній дерев’яний храм - фото 56099
У Розгадові на Тернопільщині ремонтують столітній дерев’яний храм - фото 56100