• Головна
  • Новини
  • На ремонт Верховної Ради заклали вдвічі більше коштів, аніж на Софію Київську та Андріївську церкву разом...

На ремонт Верховної Ради заклали вдвічі більше коштів, аніж на Софію Київську та Андріївську церкву разом

11.08.2010, 11:27
На ремонт Верховної Ради заклали вдвічі більше коштів, аніж на Софію Київську та Андріївську церкву разом - фото 1
Сума коштів, закладених в Державний бюджет-2010 на ремонт приміщення Верховної Ради України, складає 35 млн грн., тоді як на ремонт і реставраційні роботи Софії Київської і Андріївської церкви разом — 15 млн грн.

Софія_Київська_1.jpgСума коштів, закладених в Державний бюджет-2010 на ремонт приміщення Верховної Ради України, складає 35 млн грн., тоді як на ремонт і реставраційні роботи Софії Київської і Андріївської церкви разом — 15 млн грн, та й ті — лише з фонду для підготовки до «Євро-2012». Тобто, планового фінансування цих святинь, на відміну від косметичного ремонту Верховної Ради, який внесений в бюджет окремою статтею, українська влада не передбачила.

За словами голови комісії з питань культури і туризму в Київраді Олександра Бригінця, це свідчить про реальне ставлення української влади до культури. «На косметичний ремонт парламенту виділено удвічі більше грошей, аніж на ремонт і реставраційні роботи найвидатніших пам'яток культури, одну з яких Україна хоче включити в список світової спадщини ЮНЕСКО, а інша — мало не виявилася в «чорному списку» цієї організації саме через недбалість посадових осіб всіх рівнів. Це абсурд! А точніше, реальне відношення української влади до культури. На жаль», — сказав Бригінець.

Голова комісії з культури, як повідомляє видання "Вечірні Вісті", відзначив той факт, що гроші на Софію Київську і Андріївську церкву «знайшлися» лише у фонді для підготовки до «Євро-2012», в той час, як кошти на ремонт будівлі Верховної Ради України внесені до держбюджету. «Як це не дивно звучить, але Андріївську церкву і Софію Київську зможе врятувати хіба що футбол. Планового фінансування цих святинь українська влада не передбачила», — додав Бригінець.

Andr_1_1.jpgДепутат столичної міськради акцентував увагу на тому, що тотальне руйнування пам'яток України є, насамперед, провиною влади, яка не проводить системної роботи і щорік виділяє гроші на «латання дір». «Будь-які роботи, проведені в авральному порядку, завжди коштують дорожче, ніж планові. На гроші, за які терміново підремонтовують одну пам'ятку, при системному фінансуванні можна було б врятувати 2-3 пам'ятки з аналогічними проблемами», — відзначив Олександр Бригінець.

Голова комісії з культури нагадав, що київська влада поводиться аналогічно до державної. «Так, із закладених 23 млн грн. на реконструкцію київських пам'яток за 7 місяців поточного року владою Києва було виділено менше 1 млн грн. — на ремонт пам'ятника Володимира Великого. Та й те виключно через те, що була особлива ситуація — в день святкування Хрещення Київської Русі його повинен був відвідати Глава Російської Православної Церкви Кирил», — підсумував Бригінець.

Депутат висловив припущення, що останні 22 млн грн. київська влада, за прикладом центральної, використає хіба що на ремонт будівлі КМДА.